Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kynutou bábovku s mákem | recept

Kynutá bábovka s mákem | recept. Mák v kuchyni je  specialitou střední Evropy. Moučníky s mákem jsou vyhledávanou a oblíbenou lahůdkou. Mák nemusí být jenom modrý, regionálně se pěstuje s červenými (Sušicko) i bílými semeny. O bílém máku se traduje, že svojí chutí nahradí oříšky. Nejsem zastánce tohoto názoru, oříšky mi nepřipomíná, jen nemá tak silnou makovou chuť modrého máku. Takže ho snědí i ti, co mák zrovna nemilují. Bábovka, na níž vám nabízím recept k vyzkoušení, vydrží dlouho vláčná a je na pohled atraktivní. Je ideální na snídani. Množství je na větší formu, na menší si recept upravte, nebo těsto rozdělte do dvou forem.

Co je potřeba

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 80 g krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 balíček droždí (42 g)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra
  • 120 g másla
  • 1 vejce

Náplň:

  • 180 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/2 kávové lžičky skořice
  • 1 lžička másla
  • citronová kůra
  • 2 lžíce kakaa
1

Nejprve si připravte makovou náplň, budete ji potřebovat studenou, připravte ji s předstihem. Umletý mák, nezáleží na jeho barvě, svařte s ostatními přísadami za občasného promíchání. Po zhoustnutí ho nechte vychladnout.

2

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte k němu sůl, cukr, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. V rendlíku rozpusťte máslo, do vlažného vyklepněte vejce a metličkou vyšlehejte. Pak do misky s kváskem přidejte mouku a máslo s vajíčkem, kůru a vanilkový cukr. Ručně nebo pomocí robotu vymíchejte těsto. Přikryjte misku s těstem utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout. Vykynuté těsto zvětší svůj objem asi dvojnásobně. Hodina je údaj orientační, může se stát, že těsto bude kynout déle, závisí to na teplotě místnosti.

3

Vykynuté těsto válečkem rozválejte na obdélník. Těsto se téměř nelepí, stačí ho jen velmi lehce podsypat moukou. Pak na těsto rozprostřete vařenou, studenou, makovou náplň, okraje založte podle obrázku a srolujte jako roládu. Podle toho, jak silný plát vyválíte, bude bábovka pruhovaná. Čím víc otáčíte, tím více vrstev bude na řezu bábovky.

4

Formu na bábovku stačí vymazat tukem, nemusí se vysypávat. Kynuté těsto se nepřilepí a bábovka se lehce vyklopí. Stočenou roládu položte do formy (kruhovitě – viz ilustrační fotografie). Konec lehce přimáčkněte.

5

Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte ji při teplotě 170 °C. Asi za 45 minut bude pečená. Čas je orientační, před vyjmutím z trouby zkuste špejlí, zda-li je dobře propečená – špejle musí zůstat suchá. Uvolněte okraje a bábovku vyklopte. Po vychladnutí pocukrujte a můžete krájet.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku z dýně | recept
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.