Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kytičky s krokantem | recept

Kytičky s krokantem | recept. K vánočním svátkům, alespoň podle mého názoru, neodmyslitelně patří kandované ovoce. Jeho nejčastější podobou jsou malé marokánky polévané čokoládou. Avšak kandované ovoce lze využít i jinak. V tomto receptu tvoří náplň kakaových kytiček. Je zjemněné smetanou a máslem. Až budete kytičky péct, krokantová náplň vám krásně provoní byt. Když jsem tyto kytičky pekla poprvé, ihned mi je rodina snědla, musela jsem proto upéct novou várku. Od té doby peču raději rovnou dvojnásobné množství. Pojďte kytičky s krokantem také vyzkoušet.

Co je potřeba

           Co budeme potřebovat na těsto:

  • 50 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky citronové kůry (ideálně z biocitronu)

    Na náplň si přichystejte:

  • 50 g moučkového cukru
  • 40 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 40 ml smetany ke šlehání
  • 100 g plátků mandlí
  • 50 g kandované citrusové kůry
  • 1 žloutek
1

Do větší mísy nasypeme potřebné množství hladké mouky smíchané se špetkou soli. Přidáme cukr, kakao, máslo a nakonec citronovou kůru. Všechny ingredience rukama vypracováváme na těsto. Když se nám všechny suroviny dokonale spojí, zabalíme těsto do fólie a necháme alespoň půl hodiny odležet v ledničce. Těsto si ale můžete připravit i večer před pečením a nechat ho odležet přes noc. Jen ho před válením musíme chvíli nechat při pokojové teplotě.

2

Odležené těsto vyjmeme z ledničky a připravíme si vál. Ten lehce poprášíme moukou a těsto na něm vyválíme přibližně na půlcentimetrový plát. Z těsta vykrajujeme kytičky, které následně přeneseme na plech.

3

Kytičky můžeme nechat ještě chvíli v chladu odpočívat a mezitím si připravíme krokantovou náplň. Nejprve si troubu rozehřejeme na 180 °C. V hrnci rozehřejeme máslo s cukrem, medem a smetanou. K tomu přidáme mandle, kandované ovoce a necháme zezlátnout. Musíme náplň důkladně míchat, má totiž tendenci se přichytávat.

4

Žloutek lehce prokvedláme vidličkou a potřeme jím připravené kytičky. Krokantovou směs naneseme do jejich středů. Kytičky pečeme přibližně 20 minut. Nechte si chutnat.

Pokud by se vám zdálo, že se těsto příliš drobí, přidejte při zpracovávání těsta dvě lžíce mléka.

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

archiv autorky marketahoz

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…