Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct lahodně jemný piškot s makovým krémem ze smetanového sýru a bílé čokolády | recept

Jak upéct lahodně jemný piškot s makovým krémem ze smetanového sýru a bílé čokolády | recept. Luxusní, smetanově jemný a čokoládově sladký krém s výrazným makovým akcentem, je ve spojení s pikantními povidly nanesenými na nadýchaném piškotu něčím tak neskutečně lahodným, co vám za ochutnávku rozhodně stojí.

Co je potřeba

Na piškotový korpus:

  • 3 vajíčka (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 6 lžic oleje

Na povidlovou vrstvu:

  • 5 lžic povidel
  • 5 lžic rumu

Na makový krém:

  • 250 g čerstvého smetanového sýru (Lučina, žervé či Philadelphia)
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 100 g bílé čokolády
  • 25 g másla
  • 5 lžic mletého máku
1

Žloutky vyšlehejte s cukrem do bělavé nadýchané pěny.

2

​​​​​​Do vaječného základu přisypte mouku s práškem do pečiva, přilijte olej a vše vymíchejte do tuhého těsta.

3

Nakonec zapracujte i tuhý sníh z bílků, čímž těsto naředíte a dosáhnete lité, polotekuté konzistence.

4

Těsto rozprostřete v tenké vrstvě do většího plechu vyloženého pečicím papírem a pečte jej v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25–30 minut.

Plech zvolte přibližně o velikosti 20 × 30 cm, aby vrstva těsta byla opravdu tenká. Během pečení piškot až nečekaně vyběhne, tudíž by v menší formě byl příliš vysoký.

5

V průběhu pečení v misce rozmíchejte povidla s rumem tak, aby byla dobře roztíratelná. Jsou-li tedy povidla výrazně tuhá, přidejte rumu více.

6

Rovněž si připravte i krém, na který nejprve pozvolna rozpusťte nalámanou čokoládou s máslem.

7

V misce dohladka utřete smetanový sýr s tvarohem.

8

Přisypte mák a současně přilijte i rozpuštěnou čokoládu. Vše důkladně promíchejte a dejte chladit do lednice.

9

Poté na dozlatova upečený, a ještě teplý piškotový korpus rozetřete připravená povidla a nechejte chladnout.

10

Jakmile je piškot již zcela vychladlý, naneste na povidla i krém a nechejte do druhého dne v lednici zatuhnout a zvláčnět.

  • Ještě plnější, lahodnější a výrazně smetanovější chuti dosáhnete, jakmile místo smetanového sýru a tvarohu použijte do krému luxusní mascarpone.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.