Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct lehounký a mimořádně vzdušný Cottage moučník s borůvkami

Jak upéct lehounký a mimořádně vzdušný Cottage moučník s borůvkami

Lehounký a mimořádně vzdušný Cottage moučník se šťavnatými borůvkami a smetanovým Cottage sýrem, který se ať už v podobě řezu, koláče či chlebíčku doslova rozplývá na mlsném jazýčku. V těstě neustále šlehaný, a proto mimořádně vzdušný a nadýchaný. Borůvkami a Cottage sýrem doplněný, a proto mimořádně lehounký a šťavnatý.

Co je potřeba

  • 2 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť)
  • 80 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 200 g smetanového Cottage sýru
  • 80 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150–200 g borůvek
1

Přípravu lehounkého a mimořádně vzdušného, od počátku šlehaného, Cottage moučníku začněte vyšleháním vaječných bílků v pevný sníh a oddělené žloutky metličkou vyšlehejte s cukrem do bělavé nadýchané pěny.

vyšlehání bílků a žloutků, coby nadýchaného základu vzdušného Cottage moučníku
2

Ke vzdušné žloutkové pěně přilijte mléko a přidejte přes sítko přecezený smetanový Cottage sýr. Metličkou vše propracujte.

Smetanový Cottage sýr můžete pro jemnější konzistenci v sítku ještě promačkat, rozmělnit vidličkou.

Další tipy jak využít cottage cheese v kuchyni.

vešlehání mléka a Cottage sýru do žloutkové pěny
3

Do tekutého základu pak přisypejte mouku s práškem do pečiva a opět metličkou důkladně prošlehejte do nadýchaného litého těsta.

zakomponování mouky a prášku do pečiva
4

Na závěr do těsta již jen vařečkou zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků a část omytých a osušených borůvek. Druhou část borůvek si odložte stranou na ozdobení moučníku před pečením.

lehké vmíchání bílkového sněhu a borůvek do vláčného těsta
5

Pečicí formu, ať už koláčovou či chlebíčkovou, vyložte pečicím papírem a úžasně vzdušné lehounké těsto do formy urovnejte. Povrch poté ozdobte odloženou částí borůvek, a takto vložte do předehřáté trouby. Cottage moučník pečte při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 30–40 minut, přičemž doba pečení závisí na zvoleném typu formy, respektive výšce těsta.

Po upečení nechejte zlatavě opečený Cottage moučník ve formě zcela vychladnout a poté lehounce, bez většího tlaku krájejte na řezy. Moučník je opravdu vzdušný a nadýchaný a je třeba jej krájet s opatrností.

navrstvení, ozdobení a upečení vzdušného Cottage moučníku

Tipy

  • Cottage moučník báječně ladí i dalším drobným ovocem, kterým je například červený rybíz, s níž získá svěžejší tón, ovšem božský je i se sladkými malinami, které navíc díky své lehkosti nemají tendenci vzdušným těstem propadat.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články