Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct litý perník bez cukru | recept vhodný i pro diabetiky

Jak upéct litý perník bez cukru | recept na domácí perníkovou buchtu vhodnou i pro diabetiky. Buchta z litého těsta na plech patří k rychlým a jednoduchým receptům, které se hodí vždy, když nemáte dostatek času na přípravu. Dnešní recept je navíc bez cukru, místo něj obsahuje jako sladidlo xylitol. Xylitol je přírodní sladidlo známé jako březový cukr. Uvádí se, že má stejnou sladivost jako cukr, ale má až o 40 % méně kalorií. Xylitolem se sladí některé výrobky určené diabetikům, proto si mohou kousek perníku (podle tohoto receptu) bez obav dopřát.

Co je potřeba

  • 350 g hladké žitné mouky (tmavá, chlebová)
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g xylitolu
  • 2 vejce
  • 500 ml vlažného mléka
  • 150 ml oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 prášek do perníku
  • 2 lžíce tekutého medu
  • hrst mandlí
  • hrst rozinek
  • mouka a tuk na vymazání plechu
1

V míse promíchejte vlažné mléko s olejem, tekutým medem a celými vejci.

2

V jiné misce důkladně promíchejte všechny sypké ingredience. Čím tmavší kakao, tím sytější barvu bude mít upečený moučník. Na doprovodných fotografiích je perník s černým kakaem. Obě směsi (sypkou i tekutou) promíchejte dohromady. Bude-li těsto příliš husté, zřeďte ho mlékem.

3

Plech s vyšším okrajem potřete tukem a vysypte moukou, mletými ořechy nebo kokosovou strouhankou. Vlijte těsto a povrch urovnejte stěrkou. Celý povrch perníku posypte krájenými mandlemi a rozinkami. Rozinky před pečením namočte do rumu ( přes noc) nebo horké vody alespoň 2 hodiny předem.  

4

Moučník vložte do předem vyhřáté trouby a upečte. Péci se bude přibližně 30 minut při 190 °C. Čas je orientační, respektujte zkušenost s vlastním spotřebičem. Perník můžete v polovině proříznout a natřít neslazeným džemem nebo povidly, vydrží dlouho vláčný.

Jestliže vám nevadí cukr, xylitol nahraďte 300 g krupicového cukru.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.