Jak upéct litý perník bez cukru | recept vhodný i pro diabetiky
Jak upéct litý perník bez cukru | recept na domácí perníkovou buchtu vhodnou i pro diabetiky. Buchta z litého těsta na plech patří k rychlým a jednoduchým receptům, které se hodí vždy, když nemáte dostatek času na přípravu. Dnešní recept je navíc bez cukru, místo něj obsahuje jako sladidlo xylitol. Xylitol je přírodní sladidlo známé jako březový cukr. Uvádí se, že má stejnou sladivost jako cukr, ale má až o 40 % méně kalorií. Xylitolem se sladí některé výrobky určené diabetikům, proto si mohou kousek perníku (podle tohoto receptu) bez obav dopřát.
Co je potřeba
- 350 g hladké žitné mouky (tmavá, chlebová)
- 300 g hladké mouky
- 250 g xylitolu
- 2 vejce
- 500 ml vlažného mléka
- 150 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce tekutého medu
- hrst mandlí
- hrst rozinek
- mouka a tuk na vymazání plechu
Tipy
Jestliže vám nevadí cukr, xylitol nahraďte 300 g krupicového cukru.


Diskuze k článku