Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct luxusní borůvkový koláč s kešu oříšky | recept

Jak upéct luxusní borůvkový koláč s kešu oříšky | recept. Lahodná borůvková náplň v obklopení příjemně nasládlých kešu oříšků -  to je přímo koláčový zázrak. Přitom tajemství úspěchu, tedy zázraku, tkví v podstatě jen ve vyladěném křehkém těstu ve stylu lineckého a v ochucených rozvařených borůvkách.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 50 g mletých kešu oříšků

Na náplň:

  • 300 g borůvek
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

 Na posyp hrst nasekaných kešu oříšků 

1

Máslo nakrájejte na menší kousky, nechejte chvilku povolit a v míse ho pak promíchejte se sypkými surovinami - s moukou, cukrem a mletými kešu oříšky.

2

Vypracujte vláčné, dobře zpracovatelné, nelepící těsto.

3

Těsto vyválejte či prsty natlačte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Vytvořte i tenké okraje.  Těsto ve formě uložte na 15 minut do chladničky a poté pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C (v horkovzdušné troubě při 150 °C) 20 minut.

4

Mezitím v kastrůlku svařte borůvky s cukrem.

5

Jakmile se tekutina částečně zredukuje, přidejte v citronové šťávě rozmíchaný kukuřičný škrob a za stálého a svižného míchání povařte do zhoustnutí. Konzistencí by měla náplň připomínat marmeládu. Jestliže pracujte s mraženými (rozmraženými) borůvkami, tekutiny bude více. Ovšem i tak kukuřičný škrob požadovanou konzistenci vytvoří.

6

Na předpečený korpus pak borůvkovou náplň rovnoměrně rozetřete.

7

Posypte sekanými kešu oříšky a vložte zpět do trouby.

8

Společně dopékejte  při stejné teplotě přibližně dalších 40 minutnež okraje těsta a kešu oříšky mírně zezlátnou.

9

Koláčový zázrak nechejte ve formě vychladnout a pak jej uložte do lednice do druhého dne odpočinout. Je to těžké, ale dejte mu šanci. Odměnou vám bude úžasně vláčný koláč. Následně nakrájený na klínky a ozdobený mátou je přímo luxusní. (Přiznám, že je i křehký téměř okamžitě po upečení, zkrátka je excelentní. Ano, nevydržela jsem.)

Teplý koláč můžete po vytažení z trouby ještě ozdobit umíchanou cukrovou polevou z moučkového cukru (2 lžíce) a citronové šťávy (3 lžíce). 

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.