Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct luxusní křehký koláč s citronovým krémem a borůvkami | recept

Jak upéct luxusní křehký koláč s citronovým krémem a borůvkami | recept. Snoubení sladkého kondenzovaného mléka se svěží citronovou šťávou je zárukou naprosté chuťové dokonalosti, která z vaječné směsi provoněné citronovou kůrou vykouzlí krém doslova prvotřídní. Spolu s křehkým máslovým těstem a barevně kontrastními borůvkami se pak postará o koláč opravdu vysokých kvalit.

Co je potřeba

Na máslové těsto:

  • 200 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na citronový krém:

  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 3 žloutky
  • 3 malé citrony

+ 150 g borůvek

1

Změklé máslo vypracujte s moukou a cukrem do měkkého hladkého těsta, které je mastnější, ale nelepí.

2

Natlačte jej do koláčové formy vyložené pečicím papírem, přičemž prsty vytvořte i malé okraje. Dno těsta propíchejte na několika místech vidličkou a dejte na 20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

3

Mezitím v misce prošlehejte žloutky s citronovou šťávou a najemno nastrouhanou citronovou kůrou.

4

Vaječnou směs vmíchejte do Salka a utřete do vláčného krému.

5

Takto připravený krém naneste na předpečený korpus.

6

Ozdobte borůvkami a dejte zpět do trouby, ve které nechejte koláč při stejné teplotě 30–35 minut dopéct. Náplň by za tu dobu měla zpevnit a okraje těsta zezlátnout.

Po upečení nechejte ve formě vychladnout a nejlépe pak i odležet v lednici, v níž těsto krásně zvláční a chutě se propojí.

  • Sladké ostružiny či maliny citronový krém a výsledný koláč také báječně doplní.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.