Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct luxusní nadýchané řezy zvané „kardinál“?

Existují řezy a dorty, které když ochutnáme, nikdy na ně nezapomeneme. Jsou totiž něčím výjimečné a může to být jak vzhled, tak chuť, kombinace zajímavých ingrediencí atd. Tak je tomu i v případě řezů kardinál.

Jsou naprosto netradiční a působí úžasným, luxusním dojmem. Je fakt, že upéct je vyžaduje notnou dávku zručnosti, ale i „nová“ kuchařinka, která zkouší a zkouší, si s nimi časem poradí. Jsou jako stvořené pro výjimečné události a chcete-li někoho obdarovat řezem např. k narozeninám, promocím, při narození miminka atd., s těmito se blýsknete u každého. A náležitě pyšní budete i na sebe.

Co je potřeba

Budete potřebovat jen několik surovin, ale je velmi důležité dodržet přesný postup prací a množství ingrediencí. Kardinál totiž buď rád „spadne“, nebo „nevyběhne“.

  • 180 g krupicového cukru
  • 8 bílků

Dále:

  • 3 žloutky
  • 2 vajíčka
  • 70 g krupicového cukru
  • 60 g polohrubé mouky

Dále:

  • 0,5 l smetany ke šlehání
  • 1 lusk vanilky
  • 40 g moučkového cukru
  • Dle chuti džem, raději pikantní, např. rybízový

Postup

Nejdříve si vyšleháme bílky do pevné, tuhé hmoty a postupně přidáváme krupicový cukr. Vznikne nám nadýchaná hmota, která se krásně leskne. Tu navrstvíme do cukrářského sáčku.

Do pěny utřeme také vajíčka spolu se žloutky. Přidáme cukr a znovu vyšleháme. Pak přidáme mouku a promícháme vařechou.

Na pech dáme pečící papír a doprostřed umístíme ruličku udělanou z papíru na pečení, která nám udělá tunel a zabrání, aby se těsta spojila. Potřebujeme totiž vytvořit těsto, které bude vypadat, jako dva štrůdle.

Začneme vrstvením bílkového těsta na plech. Potřebujeme, aby každý „rukáv“ těsta (budou dva), byl tvořen 3 proužky z bílkového těsta a dvěma ze žloutkového těsta. Takže rukáv bude mít složení bílkový proužek, žloutkový proužek, bílkový proužek, žloutkový proužek a bílkový proužek. Na krajích budou bílé proužky. To samé uděláme na druhé straně ruličky, i tady vytvoříme rukáv těsta z 5 pruhů.

Smetanu ke šlehání si vyšleháme s dužinou zevnitř vanilkového lusku a cukrem. Každý plát těsta potřeme marmeládou a na spodní dáme šlehačku, překryjeme druhým plátem. Kdo nechce, šlehačku nemusí vůbec používat, stačí doprostřed potřít jen marmeládou, i tak jsou kardinálské řezy výtečné.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si poradit s filo těstem | recept jak zpracovat filo těsto
Jak si poradit s filo těstem
Jak si poradit s filo těstem | recept jak zpracovat filo těsto. Filo těsto má jednoduché složení, skládá se jen z mouky, vody, oleje, špetky soli a oc…
Jak upéct kakaovou roládu I recept
Jak upéct kakaovou roládu I recept
Jak upéct kakaovou roládu I recept. Rolády jsou jedním z mnoha oblíbených zákusků, které si rádi dopřejeme u dobrého čaje nebo kávy. Spolu s bábovkou…
Jak upéct mramorovou bábovku I recept
Jak upéct mramorovou bábovku I recept
Jak upéct mramorovou bábovku I recept¨. Bábovky patří, spolu s dalšími buchtami a cukrářskými výrobky, ke každé nedělní návštěvě. V jiných dnech zase…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.