Jak upéct luxusní nadýchané řezy zvané „kardinál“?
Existují řezy a dorty, které když ochutnáme, nikdy na ně nezapomeneme. Jsou totiž něčím výjimečné a může to být jak vzhled, tak chuť, kombinace zajímavých ingrediencí atd. Tak je tomu i v případě řezů kardinál.
Jsou naprosto netradiční a působí úžasným, luxusním dojmem. Je fakt, že upéct je vyžaduje notnou dávku zručnosti, ale i „nová“ kuchařinka, která zkouší a zkouší, si s nimi časem poradí. Jsou jako stvořené pro výjimečné události a chcete-li někoho obdarovat řezem např. k narozeninám, promocím, při narození miminka atd., s těmito se blýsknete u každého. A náležitě pyšní budete i na sebe.
Co je potřeba
Budete potřebovat jen několik surovin, ale je velmi důležité dodržet přesný postup prací a množství ingrediencí. Kardinál totiž buď rád „spadne“, nebo „nevyběhne“.
- 180 g krupicového cukru
- 8 bílků
Dále:
- 3 žloutky
- 2 vajíčka
- 70 g krupicového cukru
- 60 g polohrubé mouky
Dále:
- 0,5 l smetany ke šlehání
- 1 lusk vanilky
- 40 g moučkového cukru
- Dle chuti džem, raději pikantní, např. rybízový
Postup
Nejdříve si vyšleháme bílky do pevné, tuhé hmoty a postupně přidáváme krupicový cukr. Vznikne nám nadýchaná hmota, která se krásně leskne. Tu navrstvíme do cukrářského sáčku.
Do pěny utřeme také vajíčka spolu se žloutky. Přidáme cukr a znovu vyšleháme. Pak přidáme mouku a promícháme vařechou.
Na pech dáme pečící papír a doprostřed umístíme ruličku udělanou z papíru na pečení, která nám udělá tunel a zabrání, aby se těsta spojila. Potřebujeme totiž vytvořit těsto, které bude vypadat, jako dva štrůdle.
Začneme vrstvením bílkového těsta na plech. Potřebujeme, aby každý „rukáv“ těsta (budou dva), byl tvořen 3 proužky z bílkového těsta a dvěma ze žloutkového těsta. Takže rukáv bude mít složení bílkový proužek, žloutkový proužek, bílkový proužek, žloutkový proužek a bílkový proužek. Na krajích budou bílé proužky. To samé uděláme na druhé straně ruličky, i tady vytvoříme rukáv těsta z 5 pruhů.
Smetanu ke šlehání si vyšleháme s dužinou zevnitř vanilkového lusku a cukrem. Každý plát těsta potřeme marmeládou a na spodní dáme šlehačku, překryjeme druhým plátem. Kdo nechce, šlehačku nemusí vůbec používat, stačí doprostřed potřít jen marmeládou, i tak jsou kardinálské řezy výtečné.
Diskuze k článku