Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mazanec v domácí pekárně | recept

16. Březen 2019

Upečeme si mazanec v domácí pekárně. Mazanec z domácí pekárny má dobrou chuť, oblíbený je jako snídaně pro děti, oproti mazanci z plechu je jiný pouze jeho tvar a trošičku i odlišná chuť. Místo kulatého „bochníku“ vám domácí pekárna vyrobí mazanec, který je hranatý. Využijte to ke zpestření velikonočního stolu.

Co je potřeba

Ingredience na těsto:

  • 250 ml mléka
  • 100 g Hery
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g droždí
  • 600 g polohrubé mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ks vejce
  • 70 g sekaných mandlí
  • 100 g cukru krupice

Ingredience na ozdobu:

  • 50 g mandlí

Ingrediece na potření:

  • 1 ks vejce
1

Začneme samozřejmě těstem na mazanec. Do domácí pekárny nalijeme mléko, přidáme rozšlehaná vejce, rozpuštěný tuk (Heru necháme nejprve rozpustit a pak ztuhnout), sůl, cukr i vanilkový cukr, mouku, citronovou kůru a droždí. Domácí pekárnu zapneme, nastavíme program pro výrobu těsta. Přidáme mandle.

2

Pečeme v nastaveném programu domácí pekárny. Například program Klasik u domácích pekáren Eta (střední propečení). Zhruba hodinu před ukončením pečení povrch mazance pomažeme vajíčkem, posypeme mandlemi nebo čokoládovými kousky (dle vlastní fantazie). Mazanec v domácí pekárně pečeme zhruba 3,5 hodiny.

3

Po vyjmutí z domácí pekárny a vychladnutí lze mazanec krájet. Mazanec si můžete dát potřený máslem, vynikající je s kakaem.

Do těsta mazance můžeme dát místo mandlí třeba kandované ovoce, rozinky nebo čokoládu.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak upéct velikonoční mazanec
Dozlatova vypečený, posypaný mandlemi a uvnitř báječně žluťoučký. Přesně tak by měl vypadat správně upečený mazanec. Základem je dobrý recept a správn…
Jak upéct tvarohový mazanec | recept
Jak upéct tvarohový mazanec | recept. Jedním z tradičních velikonočních pokrmů je mazanec. Klasický recept na kynuté těsto jistě zná a ochutnal již ka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.