Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mrkvový bochánek (mazanec)

Jak upéct mrkvový bochánek (mazanec) | recept na mazanec z mrkvového těsta. Těsto s přídavkem strouhané mrkve má krásnou sytou barvu. Do mrkvových těst raději než citronovou kůru přidávám kůru z pomeranče. Připadá mi, že chuťová stopa po pomeranči se k mrkvi lépe hodí. Ze stejného těsta můžete upéct vánočku i velikonoční jidášky. 

Co je potřeba

  • 150 g syrové mrkve
  • 50 g medu
  • 40 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 500 ml polohrubé mouky
  • 1 navršená polévková lžíce krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 100 g mandlí
  • 50 g rozinek
1

Strouhaná mrkev musí hodinu odpočívat v medové marinádě. Proto začněte tím, že ji nastrouháte na jemném struhadle a promícháte s odváženým množstvím tekutého medu.

2

Do vlažného množství rozdrobte droždí a spolu s cukrem vymíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek.

3

V rozpuštěném vlahém másle rozšlehejte špetku soli a žloutky. Směs přidejte k vykynutému kvásku, přisypte mouku a mrkev s medem. Vypracujte těsto a zapravte do něj rozinky a mandle.

Těsto v misce přikryjte a nechte přibližně hodinu kynout na teplém místě. Podle kvality mouky se řídí množství tekutiny, proto je možné, že bude nutné přidat trochu mouky (do řídkého těsta), nebo mléko navíc (husté těsto). Správně vypracované těsto se příliš nelepí na mísu.

4

Vykynuté těsto přibližně dvojnásobně zvětší objem. Přendejte jej na kuchyňskou desku a vytvarujte bochánek. Přeložte ho na plech a nechte ještě asi 30 minut dokynout.

Pečte v předem roztopené troubě 15 minut při 180 °C, pak dopékejte při 150 °C. Krájejte až po vychladnutí. Před podáváním posypte moučkovým cukrem nebo polijte medem. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.