Co je potřeba

  • 160 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 200 g mrkve
  • 120 g ořechů
  • 80 g piškotových drobků nebo strouhanky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • sníh ze 3 bílků
  • pikantní zavařenina na potření
1

Cukr třeme v misce se žloutky, citronovou kůrou a šťávou do pěny. Přidáme jemně strouhanou mrkev, piškotové drobečky nebo strouhanku a ořechy. Ořechy mohou být jak vlašské, tak lískové, záleží na vás. Směs dobře promícháme.

2

V misce prosijeme odváženou mouku s kypřicím práškem. Prášek do perníku lze nahradit obyčejným pečivovým práškem, ale v tom případě přidejte nějaké koření na ochucení, např. skořici. Prášek do perníku těsto ochutí a nic přidávat nemusíte. Z bílků vyšleháme tuhý lesklý sníh a opatrně ho spojíme s mrkvovou směsí.

3

Hotové těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem vyložený papírem na pečení. Pokud papír nemáte, vymažte plech tuhým tukem a vysypte moukou. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut – zapíchnutá špejle musí zůstat suchá. Po vychladnutí koláč v polovině překrojíme, jeden díl pomažeme pikantní marmeládou, druhým dílem přiklopíme a na chvilku zatížíme prázdným plechem. Poté potřeme marmeládou horní plochu, posypeme ořechy a krájíme na kostky. Přeji dobrou chuť.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (2 votes)