Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct mrkvový koláč s ořechy | recept

Mrkvový koláč s ořechy | recept. Koláč z těsta, do kterého je přidaná strouhaná mrkev, vydrží dlouho vláčný a má hezkou barvu. Nemusíte se bát, že mrkev negativně ovlivní chuť, ani ji tam nepoznáte. Jestliže v tomto receptu nahradíte prášek do perníku obyčejným kypřicím práškem do pečiva, můžete z těsta upéct korpus na dort nebo třeba velikonočního beránka. Mrkvový koláč nemusíte plnit jen zavařeninou (nejlepší je rybízová nebo meruňková), ale třeba tvarohem s ušlehanou smetanou. Moučník je možné podávat suchý, pocukrovaný.

Co je potřeba

  • 160 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 200 g mrkve
  • 120 g ořechů
  • 80 g piškotových drobků nebo strouhanky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 4 polévkové lžíce mléka
  • sníh ze 3 bílků
  • pikantní zavařenina na potření
1

Cukr třeme v misce se žloutky, citronovou kůrou a šťávou do pěny. Přidáme jemně strouhanou mrkev, mléko, piškotové drobečky nebo strouhanku a ořechy. Ořechy mohou být jak vlašské, tak lískové, záleží na vás. Směs dobře promícháme.

2

V misce prosijeme odváženou mouku s kypřicím práškem. Prášek do perníku lze nahradit obyčejným pečivovým práškem, ale v tom případě přidejte nějaké koření na ochucení, např. skořici. Prášek do perníku těsto ochutí a nic přidávat nemusíte. Z bílků vyšleháme tuhý lesklý sníh a opatrně ho spojíme s mrkvovou směsí. Z uvedených surovin vypracujeme těsto.

3

Hotové těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem vyložený papírem na pečení. Pokud papír nemáte, vymažte plech tuhým tukem a vysypte moukou. Pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut – zapíchnutá špejle musí zůstat suchá. Po vychladnutí koláč v polovině překrojíme, jeden díl pomažeme pikantní marmeládou, druhým dílem přiklopíme a na chvilku zatížíme prázdným plechem. Poté potřeme marmeládou horní plochu, posypeme ořechy a krájíme na kostky. Přeji dobrou chuť.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct bábovku z dýně | recept
Bábovka z dýně | recept. Hokkaido dýně propůjčí pečeným moučníkům svoji krásnou žlutou barvu, což je výhodou zejména v zimním období, kdy vejce nemají…
Jak upéct domácí kremrole | recept
Domácí kremrole | recept. Máte rádi kremrole? A také vás nebaví kupovat je v cukrárně draze? Podle našeho receptu si kremrole snadno upečete doma a na…