Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept. Vláčné, pevné a máslově jemné těsto, ve kterém se snoubí sladká bílá čokoláda se svěžím citronem, vytvoří spolu s lahodným krémem ze smetanového sýru opravdu neodolatelný koláč.

Co je potřeba

 

Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 30 x 20 cm

Těsto:

  • 100 g bílé čokolády
  • 150 g másla
  • 3 vajíčka
  • 180 g krupicového cukru
  • 75 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 300 g hladké mouky

Krém:

  • 150 g smetanového sýru (žervé, Lučina)
  • 230 g bílé čokolády
  • 2 lžičky citronové kůry

Posyp:

  • 30–50 g najemno nastrouhané bílé čokolády

Pozn.: k přípravě koláče  budou stačit dva větší citrony.

 

1

Bílou čokoládu spolu s máslem pomalu rozpouštějte ve vodní lázni. Směs promíchávejte do té doby, než se obě ingredience propojí.

2

Elektrickými metlami vyšlehejte do pěny vajíčka s krupicovým cukrem a citronovou šťávou.

3

Do vyšlehaných vajíček přilijte částečně vychladlou směs čokolády s máslem a přisypte nastrouhanou citronovou kůru.

4

Nakonec promíchejte s moukou a důkladně propracujte do litého, tužšího těsta.

5

Těsto rozprostřete pomocí stěrky do formy vyložené pečičím papírem a povrch uhlaďte. 

6

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25-30 minut. Ke konci pečení vpíchněte do těsta špejli a zkontrolujte, zda se těsto nelepí.  Korpus by měl být pevný a pružný. Nechejte ve formě vychladnout.

7

Pro přípravu krému rozpusťte ve vodní lázni bílou čokoládu.

8

V misce vymíchejte žervé s citronovou kůrou.

9

Rozpuštěnou čokoládu pak do ochuceného žervé přimíchejte. Krémem rovnoměrně potřete vychladlý korpus a zasypte nastrouhanou bílou čokoládou.

 

10

Takto připravený koláč dejte do lednice řádně zatuhnout. Krájejte na porce nejlépe až druhý den.

Dalším možným doplněním upečeného korpusu je citronová poleva. Tu snadno připravíte vymícháním moučkového cukru (100 g) s citronovou šťávou (80 ml) a nastrouhanou citronovou kůrou (1 lžíce). Polevou pak vychladlý korpus potřete a nechte zatuhnout.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.