Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept. Vláčné, pevné a máslově jemné těsto, ve kterém se snoubí sladká bílá čokoláda se svěžím citronem, vytvoří spolu s lahodným krémem ze smetanového sýru opravdu neodolatelný koláč.

Co je potřeba

 

Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 30 x 20 cm

Těsto:

  • 100 g bílé čokolády
  • 150 g másla
  • 3 vajíčka
  • 180 g krupicového cukru
  • 75 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 300 g hladké mouky

Krém:

  • 150 g smetanového sýru (žervé, Lučina)
  • 230 g bílé čokolády
  • 2 lžičky citronové kůry

Posyp:

  • 30–50 g najemno nastrouhané bílé čokolády

Pozn.: k přípravě koláče  budou stačit dva větší citrony.

 

1

Bílou čokoládu spolu s máslem pomalu rozpouštějte ve vodní lázni. Směs promíchávejte do té doby, než se obě ingredience propojí.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
2

Elektrickými metlami vyšlehejte do pěny vajíčka s krupicovým cukrem a citronovou šťávou.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
3

Do vyšlehaných vajíček přilijte částečně vychladlou směs čokolády s máslem a přisypte nastrouhanou citronovou kůru.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
4

Nakonec promíchejte s moukou a důkladně propracujte do litého, tužšího těsta.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
5

Těsto rozprostřete pomocí stěrky do formy vyložené pečičím papírem a povrch uhlaďte. 

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
6

Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25-30 minut. Ke konci pečení vpíchněte do těsta špejli a zkontrolujte, zda se těsto nelepí.  Korpus by měl být pevný a pružný. Nechejte ve formě vychladnout.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
7

Pro přípravu krému rozpusťte ve vodní lázni bílou čokoládu.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
8

V misce vymíchejte žervé s citronovou kůrou.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
9

Rozpuštěnou čokoládu pak do ochuceného žervé přimíchejte. Krémem rovnoměrně potřete vychladlý korpus a zasypte nastrouhanou bílou čokoládou.

 

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept
10

Takto připravený koláč dejte do lednice řádně zatuhnout. Krájejte na porce nejlépe až druhý den.

Jak upéct neodolatelný citronový koláč s krémem z bílé čokolády | recept

Tipy

Dalším možným doplněním upečeného korpusu je citronová poleva. Tu snadno připravíte vymícháním moučkového cukru (100 g) s citronovou šťávou (80 ml) a nastrouhanou citronovou kůrou (1 lžíce). Polevou pak vychladlý korpus potřete a nechte zatuhnout.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.