Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct nepřekonatelně vláčný špaldový perník z červené řepy a bílé čokolády

Jak upéct nepřekonatelně vláčný špaldový perník z červené řepy a bílé čokolády

Impozantní sytě rudá a šťavnatá červená řepa v kontextu se smetanovým jogurtem promění lité, kakaem obohacené a perníkovým kořením provoněné špaldové těsto v nepřekonatelně vláčný špaldový perník, který oslní jak chuťovým, tak barevně kontrastním sladěním, a to s podmanivě sladkou bílou čokoládou, nanesenou na povrchu vláčného perníku.

Co je potřeba

Na vláčné špaldové těsto z červené řepy:

  • 250 g uvařené červené řepy (lze použít i kupovanou, již předvařenou a vakuově zabalenou červenou řepu)
  • 2 vajíčka
  • 120 g třtinového cukru
  • 150 g bílého smetanového jogurtu
  • 100 g másla
  • 50 ml olivového oleje
  • 170 g špaldové mouky hladké
  • 130 g polohrubé mouky
  • 30 g tmavého kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody

Na podmanivě sladkou bílou čokoládovou polevu:

  • 120 g bílé čokolády
  • 1 cm silný plátek Omegy
1

Přípravu vláčného špaldového perníku začněte vymíchání mokrých složek těsta, které zajišťují jeho nepřekonatelnou vláčnost. Nejprve tedy metličkou v míse prošlehejte vajíčka s cukrem do vaječné pěny.

zahájení přípravy vláčného špaldového perníku vyšleháním vajíček a cukru
2

Napěněný vaječný základ doplňte bílým smetanovým jogurtem, olivovým olejem a rozpuštěným, avšak zchladlým máslem.

doplnění vaječného základu jogurtem, olejem a rozpuštěným máslem
3

Na závěr do zvláčňující části špaldového těsta přimíchejte najemno nastrouhanou červenou řepu.

závěrečné obohacení zvláčňující složky o červenou řepu
4

V druhé míse smíchejte všechny suché složky špaldového těsta. Promíchejte tedy obě mouky s tmavým kakaem, perníkovým kořením, skořicí a rovněž také s kypřícím práškem a jedlou sodou.

promísení všech suchých složek těsta
5

Sypkou směs následně zapracujte do vláčné, červenou řepou obohacené složky špaldového těsta a vymíchejte vláčné, táhlé, ale stále lité těsto.

propojení sypké směsi s vláčnou řepnou složkou těsta
6

Perníkovým kořením provoněné špaldové těsto nyní urovnejte do plechu vyloženého pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 35–40 minut.  Po upečení nechejte na plechu zcela vychladnout.

přesunutí voňavého špaldového těsto z červeného řepy na plech a jeho upečení
7

Zatímco se špaldový perník z červené řepy peče a chladne, pomalu ve vodní lázni rozpusťte nalámanou bílou čokoládu s Omegou.

rozpuštění bílé čokolády s Omegou
8

Na závěr takto rozpuštěnou bílou čokoládou povrch špaldového perníku z červené řepy ozdobte a nechejte zatuhnout. Teprve poté jej krájejte na chuťově i barevně dokonale sladěné dílky a vychutnávejte jeho nepřekonatelnou vláčnost.

závěrečné ozdobení vláčného špaldového perníku rozpuštěnou bílou čokoládou

Tipy

  • Patřičnou svěžest dodanou špaldovému perníku bílým smetanovým jogurtem podpoříte i po upečení tím, že korpus vláčného perníku podélně překrojíte na dva pláty, dolní potřete povidly či rybízovou marmeládou, a pláty k sobě opět přitisknete. Výrazná a kyselejší marmeláda nanesená uprostřed voňavého a červenou řepou obohacené korpusu výsledný špaldový perník báječně oživí.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.