Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct netradiční závin s rebarborou a kokosem | recept

Jak upéct netradiční závin s rebarborou a kokosem | recept. Ochutit rebarboru zázvorem, skořicí, cukrem a kokosem, spojit kukuřičným škrobem a zavinout do listového těsta není opravdu žádná složitost a během chvilky máte na stole neuvěřitelně osvěžující a lehký moučník, který báječně doplní své jablečné kolegy.

Co je potřeba

  • 400 g rebarbory
  • 1-2 hrsti strouhaného kokosu
  • 100-120 g třtinového cukru (množství zvolte dle kyselosti rebarbory)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 plná lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrst posekaných mandlí či mandlových lupínků
  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)

Navíc:

  • 1 vajíčko na potření
  • 1 hrst posekaných mandlí či mandlových lupínků
  • 2 lžíce třtinového cukru
1

Očištěnou a na menší kousky nakrájenou rebarboru nasypte do mísy. Pokud použijete zásobu rebarbory z mrazáku, pak ji před dalším zpracováním zbavte přebytečné šťávy. Ta do závinu není zrovna žádoucí.

2

Přisypte k ní kokos, cukr, skořici, zázvor a kukuřičný škrob. Vše dohromady důkladně promíchejte.

3

Listové těsto rozviňte a posypte hrstí sekaných mandlí či mandlových lupínků.

4

Na posypaný plát těsta urovnejte připravenou rebarborovou směs.

5

Nyní těsto přeložte přes náplň a zaviňte do tradiční podoby. Pokud zvládnete pletený závin, neváhejte a krásné zdobení vytvořte.

6

Závin na plechu pomašlujte rozšlehaným vajíčkem a propíchejte na několika místech vidličkou, aby mohla unikat pára.

7

Nakonec závin posypte třtinovým cukrem a mandlemi. Tento krok můžete vynechat a závin nechat jen tak, ale třtinový cukr během pečení vytvoří úžasně křupavou krustu.

8

Takto připravený závin pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C ), přibližně 40-45 min dozlatova.

9

Po vychladnutí nakrájejte a servírujte. Pokud jste před pečením závin ozdobili cukrem a mandlemi, podávejte jen tak, pokud jste zdobení nepoužili, na talířku ještě poprašte moučkovým cukrem.

Rebarborovou směs můžete zpestřit přidáním hrsti rozinek. Výsledek je excelentní. Díky nim navíc můžete ubrat část přidávaného cukru, rozinky směs příjemně dosladí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.