Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct norimberské perníčky | recept bez mouky

Jak upéct norimberské perníčky | recept bez mouky. Upečte si perníčky, které určitě znáte z vánočních trhů u našich sousedů. Recept můžete vyzkoušet s předstihem, abyste do Vánoc vychytali případné nedostatky a na svátky se mohli pochlubit chuťově dokonalými perníčky. Zkušební vzorky se stihnou rozležet pro děti do mikulášské nadílky, ale i krátce po upečení výborně chutnají.

Co je potřeba

  • 350 g vlašských ořechů
  • 200 g mandlí
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 180 g moučkového cukru
  • 65 g tekutého medu
  • 5 vajec velikosti M
  • kůra z citronu nebo pomeranče
  • 5 g perníkového koření
  • 3 g mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • kulaté oplatky (jde to i bez nich)
  • mandle na ozdobu
1

Ořechy a mandle nastrouhejte a promíchejte s kořením a částí cukru. Poměr ořechů a mandlí si můžete upravit podle libosti, jen je třeba dodržet celkovou předepsanou hmotnost. Perníčky můžete péci i z lískových ořechů a mandlí, budou jemnější.

2

Kandovanou citrusovou kůru nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte ji do misky k sypkým surovinám a důkladně vše promíchejte, aby se kůra dobře rozptýlila a neslepovala se v hrudky. Pracujte rukama stejně, jako byste připravovali drobenku.

3

Vejce ušlehejte se zbytkem cukru a nastrouhanou citrusovou kůrou do husté pěny. Promíchejte se suchými ingrediencemi, medem a vypracujte těsto. Nechte ho 24 hodin odpočinout.

4

Z ořechového těsta tvořte kuličky a pokládejte je na plech s papírem na pečení. Palcem je zmáčkněte do tvaru nízkého bochánku. Pokud máte kulaté oplatky (koupíte v řetězcích), kuličky položte na ně a navlhčenou rukou vytvarujte klenutý perníček. Perníčky se mohou zdobit plátky mandlí, ořechy nebo kandovaným ovocem.

 

5

Plech s perníčky vložte do předehřáté trouby a pečte je asi 15 minut při 180°C. Jakmile začnou na okrajích hnědnout, vyjměte plech z trouby a perníčky přeložte na kuchyňskou mřížku. Před další prací je nechte zcela vystydnout.

6

Perníčky se mohou nechat jen tak, bez polevy, nebo část zdobit polevou. Perníčky nechte alespoň 10 dní rozležet, teprve pak budou mít tu správnou kvalitu. Na skladování se nejlépe hodí plechová krabice s víkem.

Čokoládová poleva: rozpusťte 5 dílů čokolády, 1 díl ztuženého tuku a lžičku oleje.

Punčová: v misce společně třete 130 g moučkového cukru, 2 lžíce rumu a 2 lžíce červeného vína.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články