Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ořechový chléb | recept

Ořechový chléb | recept. Pečení domácího chleba je zábava a peče ho spousta lidí, stačí zabrousit do některých internetových diskusí. Také jste této „epidemii“ podlehli? Tak v tom případě si dovoluji nabídnout recept na chléb s jádry vlašských ořechů. Dělám ho podle tohoto rozpisu a vždy se povede.

Co je potřeba

  • 500 ml podmáslí
  • 300 g polohrubé mouky
  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 kostka droždí
  • 120 g jader ořechů
  • lžička soli
  • lžička kmínu
  • lžíce tekutého medu
1

Na chléb budete potřebovat chlebovou pšeničnou mouku, již je běžně k dostání v obchodech. Jádra ořechů musí být suchá, ne čerstvě sklizená. Nakrájejte je na menší kousky. Těsto míchám v kuchyňském robotu, šlo by to i ručně, ale bolí poté ruce.

2

Podmáslí se lžící medu a špetkou mouky mírně ohřejeme (musí být vlažné). Pak do něj rozdrobíme kostku droždí, promícháme a necháme asi 10 minut vzejít. Může to trvat i o chvilku déle, záleží na teplotě místnosti. Droždí vymíchávám v litrové odměrce, když ji celou vyplní, pokračuji v práci.

3

Do směsi přidáme sůl, kmín a oba druhy předem promíchané mouky spolu s podrcenými vlašskými ořechy. Dobře promícháme a nádobu s těstem necháme zakryté utěrkou na teplém místě. Zde bude těsto asi hodinu kynout.

4

Po hodině kynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rukama vytvarujeme bochánek. Ten vložíme do pomoučené ošatky a necháme kynout ještě asi půl hodiny. Nezapomeňte si včas nahřát troubu.

5

Vykynutý chléb vyklopíme z ošatky na plech vyložený papírem na pečení. Papír lehce pomoučíme. Na fotografii je bochník ve formě na dort o průměru 26 cm (pro názorné zobrazení velikosti). Aby se chléb povedl, je třeba dodržet následující postup pečení.

6

Troubu zapněte na spodní i horní pečení, nastavte teplotu 220 °C. Do nejspodnější části trouby dejte plech a další dejte na místo, kam přijde chléb. Troubu budete tedy nahřívat zároveň se 2 plechy. Do sklenice si připravte asi 200 ml studené vody. Jakmile se trouba nahřeje, musíte velmi rychle pracovat. Chléb, který máte připravený na plechu či prkénku, rychle stáhněte i s papírem na plech v troubě. Vodu ze sklenice vylejte na spodní plech a zavřete dvířka. Utvoří se pára, nelekněte se. 15 minut pečte chléb při teplotě 220 °C, pak teplotu snižte na 180 °C, chléb potřete vodou a pečte asi hodinu. Pak hotový chléb vyjměte a nechte dokonale před krájením vychladnout na mřížce. Hotový chléb po vyjmutí z trouby ještě jednou potřete vodou.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Další zajímavé články

Zmrzlé koláče | recept. Koláčkům pečeným podle dnešního receptu se u nás říká „zmrzlé“. Je to proto, že k zadělání těsta se používají studené suroviny…