Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct oříškové knoflíky | recept na vánoční cukroví

17. Prosinec 2020

Jak upéct oříškové knoflíky | recept na vánoční cukroví. Vláčný základ, k tomu nadýchané křupnutí s oříškovou příchutí, to jsou oříškové knoflíky. Těsto na styl lineckého je doplněno oříškovou pěnou z bílků. Žádné experimenty, ale sázka na osvědčené chutě a přísady, které spolu vytvoří dokonalé vánoční cukroví.

Co je potřeba

Uvedené množství je přibližně na 50–55 knoflíků.

Těsto:

  • 125 g hladké mouky + na posypání válu
  • 40 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 2 žloutky

Oříšková pěna:

  • 100 g mletých ořechů (lískové či vlašské)
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 bílky

Dohotovení (ozdoba):

  • Ořech (lískový či vlašský)

 

1

V míse společně prohněťte hladkou mouku, moučkový cukr, povolené máslo a žloutky.

2

Vypracujte kompaktní, vláčné těsto. V případě, že se Vám těsto lepí na ruce, přisypte přiměřené množství mouky. Dobře propracované těsto nechejte v chladu odpočinout nejlépe přes noc.

3

Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučeném vále na sílu 2–3 mm a vykrajujte kolečka. Ty pak přendávejte na plech vyložený pečícím papírem.

4

Nyní si připravte oříškovou pěnu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. V průběhu šlehání do bílků přisypávejte krupicový cukr. Na závěr zlehka a pomalu promíchejte s mletými ořechy. Vznikne vám sladká a lepivá hmota.

5

Tu namočenou lžičkou či pomocí namočených prstů po částech přendávejte na připravená kolečka. Pěny dávejte přiměřeně, raději menší množství jen doprostřed kolečka, při pečení se povolí a mírně rozteče. Na závěr do pěny lehce vmáčkněte oříšek.

6

Pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 12–15 minut dorůžova.

7

Upečené oříškové knoflíky nechejte před servírováním pár dnů odležet, dejte jim čas na zvláčnění.

Do oříškových knoflíků můžete použít jak vlašské tak lískové oříšky. Stejným druhem, který použijete do oříškové pěny, knoflíky i ozdobte. Výborné jsou obě varianty.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.