Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ovocné koláče bez kynutí

Ovocné koláče, kdo by je neměl rád! V létě se ale málokteré hospodyňce líbí představa půldne stráveného v kuchyni. Pečení kynutých koláčů zabere dost času, vždyť jen těsto kyne nejméně hodinu. Nabízím vám alternativu klasického kynutého těsta, koláče chutnají téměř stejně, ale hotové budou bleskově. Recept je mnohokrát odzkoušený a strávníci si koláče chválí.

Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 42 g droždí
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra – volitelně
  • vejce na potření
  • drobenka, mleté mandle, strouhané perníčky – dle vlastní volby
  • ovoce
1

Do vlažného mléka nasypte trochu mouky a cukru z celkového odváženého množství. Přidejte rozdrobené droždí a směs rozmíchejte. Do misky nasypte hladkou mouku, promíchejte ji s cukrem, špetkou soli a jemně strouhanou kůrou z chemicky neošetřeného plodu. Máslo nakrájejte na tenké lístky a vložte do misky k ostatním ingrediencím. Uprostřed utvořte důlek a do něj vlijte mléko s droždím, ve kterém těsně před tím rozšleháte celá vejce. Vypracujte těsto. Je možné, že bude třeba přidat ještě trochu mouky (cca 50 g), ale těsto musí zůstat lepivé.

2

Z těsta odebírejte kousky, vytvarujte je dokulata a válečkem rozválejte na placku asi 0,5 cm. Aby se těsto nelepilo na ruce, potřete si je olejem nebo je zlehka obtiskněte v mouce. Palcem vymačkejte okraj a mašlovačkou ho potřete rozšlehaným vajíčkem.

3

Koláče zdobte ovocem, které je zrovna k dispozici. Ovoce je lepší nepřezrálé. Předem ho omyjte, nechte oschnout a pak pokrájejte na kousky, které vám budou vyhovovat. Ovoce na těsto pokládejte řeznou stranou nahoru, lépe se v něm udrží šťáva.

4

Každý druh ovoce ochuťte podle toho, s čím vám bude chutnat. Ke švestkám se hodí mletá skořice, k meruňkám mleté mandle, borůvky skvěle chutnají se strouhaným perníkem a vanilku můžete dát téměř ke všemu. Pokud chcete, ovoce před pečením posypte krupicovým cukrem.

5

Nakonec koláče posypte drobenkou a pečte při 180 °C. Hotové nechte vychladnout, šťáva se zatáhne a pak můžete krájet na porce. V našem kraji se koláče ze švestek podávají dozdobené zakysanou smetanou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct koláč s blumami | recept
Koláč s blumami | recept. Ovocné koláče všeho druhu prostě k letním měsícům neodmyslitelně patří. Proto není na škodu mít v rukávu více různých recept…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.