Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct perníčky sypané mákem | recept

Jak upéct perníčky sypané mákem | recept

Perníčky sypané mákem | recept. Perníčky sypané mákem nejsou příliš často k vidění, i když mák a perníková chuť se k sobě hodí. Vždyť do makové náplně na buchty nebo koláče se přidává strouhaný perník. Zkuste si při pečení několik kousků mákem posypat. Nezáleží na tom, zda-li máte k dispozici mák celý nebo mletý. Perníčky chutnají v obou variantách.

Co je potřeba

  • 560 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 3 lžíce tekutého nahřátého medu
  • 1 lžíce rumu
  • lžička jedlé sody
  • lžíce perníkového koření
  • 3 vejce
  • rozšlehané vejce na potření
  • mletý nebo celý mák na posypání
1

Z uvedených surovin vypracujte tuhé těsto. Zpočátku to půjde těžko, ale po chvíli se to povede. Těsto nechte nejméně 1 den v chladu odpočinout. Těsto zabalte do potravinové folie, zabráníte osychání.

2

Odleželé připravené těsto vyválejte na nepřilnavé podložce na tloušťku asi 3 mm. Pokud se těsto lepí, velmi lehce podsypávejte moukou. Poté tvořítkem vykrajujte kousky, které překládejte na plech vymazaný tukem nebo vystlaný papírem na pečení.

3

Vykrájené tvary potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mletým nebo celým mákem. Výborně chutnají perníčky sypané mákem, předem promíchaným s rumovým cukrem. Pečivo vložte do předehřáté trouby a pečte asi 12 minut při 180 °C. Vychladlé se mohou zdobit libovolnou polevou nebo čokoládou. Pokud je nechcete zdobit, posypte je hustě mákem po celém povrchu.

Tipy

Perníčky se musejí před konzumací nechat zvlhnout, vlivem vzdušné vlhkosti změknou. Máte-li příliš suchý panelákový byt, stačí je na několik dní odložit v uzavřené krabici na balkon nebo na okno.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na řezy Opilý František | recept
Jak na řezy Opilý František | recept
Řezy Opilý František | recept. Nadýchané kakaové těsto, vrstva vlašských ořechů s rumem a čokoládová poleva. To je tradiční cukroví vhodné nejen k ván…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.