Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct perníkové řezy s brusinkovou marmeládou | recept

Perníkové řezy s brusinkovou marmeládou | recept. Perníková vůně a chuť patří k Vánocům neodmyslitelně. Zkuste si z perníkového těsta připravit tentokrát řezy. Perníkové řezy jsou celkem rychlé a nepotřebují zdlouhavé vykrajování. Výhodou je, že jsou výborné hned po upečení, ale když se rozleží, jejich chutě se příjemně propojují a řezy jsou tak ještě lepší. Řezy jsou plněné brusinkovou marmeládou, jejíž pikantnost se skvěle snoubí se sladkostí těsta.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 350 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 1 hrst vlašských ořechů + 1/2 hrsti nasekaných na posypání
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 70 g cukru moučka
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • sklenku brusinkové marmelády
  • šťávu z půlky citronu
  • cukr moučka dle potřeby a chuti
1

V prvním kroku si nasypeme mouku do mísy, přidáme kypřicí prášek, koření, cukr a mleté ořechy, promícháme. Rozklepneme vejce a spolu s medem a rozpuštěným máslem nalijeme do mísy k ostatním surovinám. Rukama nebo v robotu vypracujeme hladké těsto. Pokud nespěcháme, můžeme těsto nechat do druhého dne odležet.

2

Následně z těsta odřízneme asi třetinu. Zbylý kus vyválíme na velikost běžného pekáče. Pokud by se vám těsto příliš lepilo, přisypeme ještě trochu mouky. Vyválený plát přeneseme na pekáč vyložený pečicím papírem.

3

Těsto pomažeme brusinkovou marmeládou. Pokud by byla příliš hustá, můžeme ji rozmíchat s trochou rumu. Posypeme nasekánými ořechy.

4

Zbylé těsto vyválíme a nakrájíme na pruhy. Potom je klademe diagonálně na brusinkovou náplň tak, abychom vytvořili mřížku (viz ilustrační obrázek).

5

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova. Mezitím si připravíme citronovou polevu. Z citronu vymačkáme šťávu, postupně přisypáváme cukr moučka a šleháme metličkou, aby nevznikaly hrudky. Množství cukru upravte dle chuti.

6

Na upečené horké řezy nalijeme citronovou polevu a v chladu necháme ztuhnout. Upečený moučník nakrájíme na řezy, uchováváme v chladu, ale lednice řezům příliš nesvědčí, raději volíme suchý sklep nebo komoru. Obstojí i jako sváteční moučník, jen ho rozkrájejte na větší řezy.

Místo brusinkové můžete použít i rybízovou marmeládu. 

Autor: marketahoz | Zobrazit autorská práva

fotografie archiv autorky

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Vánoční poleno | recept. Vánoční moučník ve tvaru polene, který se peče ve Francii, je připomínka starého keltského zvyku. Vždy se vybral z krbu pěkný…