Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct piškotové řezy | recept

Piškotové řezy | recept. Piškotové řezy jsou trochu pracnější, ale vypadají efektně a výborně chutnají. Řezy se skvěle hodí na různé domácí oslavy nebo k jiným plánovaným příležitostem. Piškotové řezy se musí totiž péci několik dní dopředu, aby zvláčněly, změkly a propojily se všechny chutě. Pojďte si společně připravit vynikající piškotové řezy, určitě si je oblíbíte.

Co je potřeba

Těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 70 g másla nebo Hery
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce kakaa

Náplň:

  • 1/2 l mléka
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • 4 lžíce hrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • piškoty
  • Božkov (rum)

Poleva:

  • čokoláda
1

Mouku, kypřicí prášek a moučkový cukr v misce promícháme. Přidáme změklý tuk, celá vejce a mléko. Zpracujeme všechny suroviny v těsto. Hotové těsto rozdělíme na dva díly a do jedné části zapracujeme kakaový prášek.

2

Z každého dílu těsta vyválíme placku, kterou upečeme na plechu vyloženém pečicím papírem. Usnadní to následné skládání moučníku. S těstem se hůře pracuje, je tuhé. Doporučuji nejprve těsto vymačkat na plech rukou a pak přejet válečkem. Drobné nerovnosti nevadí, krém je schová. Pečeme při 180 °C v předem vyhřáté troubě asi 8 až 10 minut.

3

Z mléka, mouky a pudinkového prášku uvaříme hustou kaši. Postup je stejný jako u vaření pudinku. Kaši necháme vystydnout. Utřeme máslo, cukr, vanilkový cukr a po částech do této směsi přidáváme vychladlou uvařenou kaši. Před přidáním dalšího množství kaše musí být předchozí dobře zašlehaná, jinak se krém srazí.

4

Polovinou ušlehaného krému potřeme tmavý plát těsta a poklademe dětskými piškoty zlehka namočenými v rumu. Na piškoty navrstvíme druhou polovinu krému, přikryjeme světlým plátem těsta, zatížíme a necháme v chladu do druhého dne. Na zatížení použijeme třeba dřevěné prkénko. Váhou prkénka se vytlačí případné vzduchové mezery z krému.

5

Druhý den povrch řezů polijeme čokoládovou polevou. Podáváme po změknutí, tj. asi za 2 dny. Krájíme na čtverce, nůž máčíme v horké vodě, aby nepopraskala čokoládová poleva. Nechte si chutnat.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv: Mirka K.

Hodnocení
poetkavlasta (neověřeno) | So, 09/10/2016 - 16:21

Piškotové řezy vypadají nádherně, přímo cítím tu slast v ústech.
Určitě je při nějaké vhodné příležitosti vyzkouším . Děkuji za recepty, dá se z nich vybírat. Vlasta

Další zajímavé články

Zmrzlé koláče | recept. Koláčkům pečeným podle dnešního receptu se u nás říká „zmrzlé“. Je to proto, že k zadělání těsta se používají studené suroviny…