Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept

Žirafí krk? Piškotová roláda s pěkným vzorem, krémem a zdobená šlehačkou. Recept s obrázky pro ilustraci. Vím, že žirafa má hnědé fleky s bílým obrysem... U nás doma si děti ale vždy přejí světlé fleky s hnědým obrysem, takže spíše “Žirafí krk obráceně”. :) Tato roláda je na pohled velice zajímavá. A bezva je, že vlastně už vršek rolády nemusíte potírat krémem nebo jinak zdobit. S piškotovým těstem na roládu se dá experimentovat různými způsoby. Můžete těsto obarvit červenou potravinářskou barvou a na pečicí papír nakreslit srdíčka a zbytek volného místa zalít světlým či tmavým těstem. Vznikne vám srdíčková piškotová roláda.... Fantazii se meze nekladou.

Co je potřeba

  • 4 vejce
  • 4 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice
  • 2 čajové lžičky kakaa
  • citrónová kůra z půlky citrónu
  • sádlo na pomazání pečicího papíru

Já používám pečicí papír, který je natřený z jedné strany silikonovou vrstvou (může se pak použít vícekrát a hlavně se na něj nic nepřilepí), takže sádlem nepotírám.

1

Pusťme se do přípravy piškotové rolády. Nejprve si rozdělíme vajíčka na žloutky a na bílky. Bílky vlijeme do šlehací misky a pomocí elektrického šlehače vyšleháme tuhý sníh. Abychom zkontrolovali, jestli je sníh opravdu tuhý, překlopíme misku se sněhem vzhůru nohama – pokud má tendenci se po stranách misky hýbat, ještě chvíli šleháme. Pokud se sníh ani nehne a drží perfektně, je ušlehaný správně

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
2

Do sněhu vlijeme žloutky, nastrouháme citrónovou kůru a šleháme, dokud není těsto celé krásně žluté (asi minutku na nejvyšší výkon). Teď přidáme vždy jednu lžíci polohrubé mouky, jednu lžíci krupicového cukru a vždy šleháme asi 2 minutky, aby se cukr rozpustil. Takto pokračujeme, dokud nepřidáme čtyři lžíce mouky a čtyři lžíce cukru.

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
3

Z hotového těsta na piškotovou roládu odlijeme asi polovinu do další misky. V druhé misce těsto obarvíme kakaem a vyšleháme dohladka. Stejně jako na přiloženém obrázku pořízeném při přípravě těsta na piškotovou roládu.

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
4

Zrovna jsem nemohla najít zdobící sáček, a proto jsem si poradila tak, že jsem přes skleněný půllitr navlékla obyčejný igelitový sáček, do kterého jsem nalila kakaové těsto. Potom jsem sáček z půllitru vyjmula a ustřihla malý růžek sáčku, abych mohla zdobit.

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
5

Na pečicí papír si buď předem nakreslíme tužkou “žirafí fleky”, nebo jako já improvizujeme. Na pečicím papíře jsem vytvořila “fleky” hnědým těstem a potom do prázdných míst vyplnila fleky těstem světlým. Takto dáme roládu péct do předehřáté trouby na 180 °C na 10 minut (ne déle, aby se roláda při motání nelámala).

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
6

Když je piškotová roláda upečená, vyjmeme ji z trouby, přeneseme na pracovní desku, kde ji hned zarolujeme. Takto necháme roládu zchladnout. Mezitím si nachystáme krém, dle své chuti. Když roláda vychladla, tak ji pomalinku sloupneme z pečícího papíru, potřeme přichystaným krémem (můžeme poházet krém čerstvým, pokrájeným ovocem) a opatrně roládu zarolujeme. Přendáme hotovou roládu na tác a dáme asi na dvě hodiny vychladit do lednice, aby krém ztuhl.

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
7

Hotovou piškotovou roládu Žirafí krk krájíme na kolečka a podáváme ozdobenou šlehačkou. U nás doma jen tak (bez šlehačky).

Jak upéct piškotovou roládu Žirafí krk | recept
Autor: Jitule
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept. Churros – to je lahodný dezert. Stejně jako preclíky i churros jsou prodávány pouličními prodejci, kteří je smaží a prodá…
Jak na želé z kiwi | recept
Jak na želé z kiwi | recept
Želé z kiwi | recept. Kiwi je u nás v zimě poměrně snadno dostupné ovoce. Jeho cena sice nenahrává mohutné konzumaci, ale jak se říká, na zdraví…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.