Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pizzu z polenty | recept

Jak upéct pizzu z polenty | recept

Jak upéct pizzu z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha k masu nebo zelenině. Polenta se hodí také pro pečení různě obložených zeleninových koláčů, jakési obdobě pizzy. Kukuřice je přirozeně bezlepková, proto se hodí i pro celiaky. Následující recept berte jako inspiraci, těsto si nazdobte tak, aby vám pizza chutnala. Nezapomeňte ale pokaždé před obkládáním potřít těsto olejem, aby se nerozmáčelo. 

Co je potřeba

  • 500 ml vody (zeleninového vývaru)
  • 130 g kukuřičné mouky
  • špetka soli
  • omáčka sugo (kečup, rajčatový protlak, krájená rajčata v konzervě)
  • olivový olej (slunečnicový)
  • žampiony
  • oregano (bazalka)
  • šunka nebo debrecínka
1

Kukuřičnou krupici namočte přes noc do vody, aby se zkrátila doba vaření. Před namočením ji spařte horkou vodou, abyste odstranili případnou hořkou chuť. Druhý den ji v téže vodě za stálého míchání uvařte dohusta. Jestliže máte instantní polentu, uvařte ji podle návodu na obalu. 

Kukuřičnou krupici namočte přes noc do vody, aby se zkrátila doba vaření. Před namočením ji spařte horkou vodou, abyste odstranili případnou hořkou chuť. Druhý den ji v téže vodě za stálého míchání uvařte dohusta. Jestliže máte instantní polentu, uvařte ji podle návodu na obalu. 
2

Pekáček lehce potřete olejem a ještě horkou polentu na něj rozetřete. Pomozte si stěrkou namočenou ve vodě nebo ji uhlaďte lžící. Vrstva by měla být silná asi 5 mm. Povrch polenty potřete nejprve olejem a pak kečupem, protlakem či omáčkou sugo.

Pekáček lehce potřete olejem a ještě horkou polentu na něj rozetřete. Pomozte si stěrkou namočenou ve vodě nebo ji uhlaďte lžící. Vrstva by měla být silná asi 5 mm. Povrch polenty potřete nejprve olejem a pak kečupem, protlakem či omáčkou sugo.
3

Připravený podklad pak nazdobte plátky čerstvých žampionů, kostičkami šunky, posypte oreganem, bazalkou nebo jinou bylinkou. Podle chuti přidejte i jiné ingredience, záleží na vás. Celý povrch posypte strouhaným sýrem, který máte rádi. Já nejraději používám goudu nebo čedar.

Připravený podklad pak nazdobte plátky čerstvých žampionů, kostičkami šunky, posypte oreganem, bazalkou nebo jinou bylinkou. Podle chuti přidejte i jiné ingredience, záleží na vás. Celý povrch posypte strouhaným sýrem, který máte rádi. Já nejraději používám goudu nebo čedar.
4

Slaný koláč zapečte při 200 °C do roztavení a zezlátnutí sýra. Podávejte teplé i studené.

Slaný koláč zapečte při 200 °C do roztavení a zezlátnutí sýra. Podávejte teplé i studené.
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.