Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct plněné slané pečivo | recept na sýrové pečivo

Plněné slané pečivo | recept na sýrové pečivo. Vyzkoušejte univerzální sýrové těsto vhodné k pečení drobného slaného pečiva i k pečení korpusů na plnění. Těsto má silnou sýrovou chuť po ementálu. Pokud nemáte rádi ementál, nahraďte ho v předpisu jiným chuťově výrazným sýrem. Lze použít i sýr eidamského typu, ten ale doporučuji na korpusy, které se budou plnit náplní s ostřejší chutí. Slané pečivo se dobře uplatní jako pohoštění na různé oslavy.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • špetka soli
  • 1/2 kostičky droždí
  • 200 g strouhaného ementálu (jiného sýra)
  • 3 polévkové lžíce kysané smetany
  • 150-200 ml mléka

Na náplň:

  • česnek podle chuti
  • strouhaný tvrdý sýr
  • majolka popř. bílý jogurt

Na dozdobení:

  • sezam, ořechy, hroznové víno, mandle
1

Nejprve si připravíme sýrové těsto. Mouku promícháme se solí a jemně strouhaným sýrem v misce nasucho.

2

Následně ke směsi přidáme vlažné rozpuštěné sádlo, smetanu a droždí, které jsme rozmíchali ve 150 ml mléka.

3

Vypracujeme těsto. Jestliže se nedaří hmotu zpracovat, opatrně přidáme mléko. Hotové těsto necháme v chladničce dvě hodiny odpočívat.

4

Těsto jen zlehka podsypeme a vyválíme plát silný asi 4 mm. Z něj vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary na plnění. Plánujeme-li pečivo podávat jako krekry, vyválejte plát tenčí, těsto vyskočí. Na výrobu košíčků vykrojená kolečka vložíme do formiček na košíčky. Tvary, které chceme plnit, potíráme rozšlehaným vejcem a zdobíme ořechy nebo semínky.

5

Sýrové pečivo vkládáme do mírně vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 °C do zrůžovění. Po upečení necháme vychladnout.

6

Kousky určené k plnění rozřízneme pilkovým nožem a naplníme libovolnou pomazánkou. Osvědčená pomazánka je ze strouhaného sýra, majolky nebo bílého jogurtu a okořeněná česnekem. Tato náplň se hodí zejména do kousků zdobených vlašským ořechem. Košíčky zase vypadají hezky, jestliže náplň ozdobíte třeba kuličkami hroznového vína, kousky papriky, okurky i jiné zeleniny. Hotové plněné pečivo uchovávejte v chladu.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články