Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct povidlové hřebeny z kynutého těsta | recept

Povidlové hřebeny z kynutého těsta | recept. Není nad kynuté těsto, je naprosto univerzální a pokud k němu nechováte odpor kvůli jeho nadýmavým účinkům, tak mi jistě dáte za pravdu, že čerstvému kynutému koláči se nic nevyrovná. Receptů na kynuté těsto existuje skutečně mnoho, od toho obyčejného s minimem tuku a vajec až po to lepší sváteční, tedy tučnější a s více vejci, používané často na svatební či posvícenské koláče. Následující recept na povidlové hřebeny patří do té druhé kategorie, ale s trochou fantazie si jej můžete upravit i na „všední“. Upečte si kynuté hřebeny s náplní, výborná je povidlová, ale fantazii se meze nekladou, skvěle chutnají i s mákem nebo tvarohem a můžete do nich zabalit i sezónní ovoce.

Co je potřeba

Na kvásek si přichystejte:

  • 100 ml vlažného mléka
  • 1 lžičku krupicového cukru
  • ½ kostky droždí

Na těsto budeme potřebovat

  • 4 žloutky + 1 vejce na potření
  • 200 g tuku (nejlépe másla nebo hery)
  • 500 g mouky (nakombinujte špaldovou s běžnou pšeničnou polohrubou) 
  • 100 g cukru
  • 150 g másla
  • 100 ml mléka
  • špetku soli
  • citronovou kůru
  • ořechy na posypání
1

V prvním kroku si samozřejmě připravíme kvásek. Do hrnku nalijeme mléko, mělo by mít alespoň pokojovou teplotu, nadrolíme k němu droždí, přidáme lžičku cukru a promícháme. Hrnek překryjeme talířkem a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2

Mezitím si rozpustíme máslo. Na vál nasypeme požadované množství mouky, nejlepší je nakombinovat klasickou pšeničnou se špaldovou a přisypeme cukr. Vejce postupně rozklepneme do mléka a rozkvedláme je, poté je nalijeme do důlku v mouce na válu, přilijeme máslo, přidáme citronovou kůru a vzešlý kvásek a postupně a trpělivě zpracujeme na hladké těsto. Jakmile se nám to podaří, poprášíme ho moukou a překryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě nakynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

3

Mezitím si připravíme náplň. Do povidel, pokud jsou ztuhlá, nalijeme trochu rumu a rozmícháme. Případně přisypeme trošku skořice. Jakmile těsto nakyne, část odřízneme a na pomoučněném válu vyválíme do „hranata“.

4

Následně nakrájíme na čtverce. Každý si pomyslně rozdělíme na poloviny a do jedné vždy naneseme náplň, tak abychom tou druhou prázdnou částí náplň překryli. Pomocí vidličky přimáčkneme okraje a na jedné straně uděláme nožem zářezy.

5

Hotové hřebeny klademe na plech vymazaný tukem. Nakonec rozklepneme zbylé vejce a rozkvedláme ho. Ořechy nasekáme nadrobno. Hřebeny potřeme vajíčkem, posypeme ořechy a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Hřebeny pečeme, dokud nezezlátnou, trvá to asi 20 minut

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct zmrzlé koláče | recept
Zmrzlé koláče | recept. Koláčkům pečeným podle dnešního receptu se u nás říká „zmrzlé“. Je to proto, že k zadělání těsta se používají studené suroviny…
Jak upéct mini trdelníčky | recept
Mini trdelníčky | recept. Každý z vás se už jistě setkal se „staročeským“ trdelníkem. Tato pochoutka, prodávaná ve stáncích s občerstvením na nejrůzně…
Jak upéct domácí flapjack | recept
Domácí flapjack | recept. Flapjack je obdobou müsli tyčinek. Jeho základem jsou ovesné vločky doplněné různými druhy ořechů, sušeného ovoce, kaka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.