Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct pravé hospodské tyčky | recept

Pravé hospodské tyčky | recept. Následující recept na hospodské tyčky pamětníky překvapí. Tyčinky podle tohoto předpisu jsou chutí téměř totožné s „totalitními“ hospodskými slanými tyčkami, prodávanými v papírovém voskovaném obalu. Důležité je dodržení surovin, nezaměňovat sádlo za jiný tuk. Pak už to nejsou ony. Tyčinky jsou velmi dobré, doporučuji napéct rovnou dvojitou dávku.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 kávová lžička cukru do kvásku
  • 1 vaječný žloutek
  • 150 g sádla
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • sůl

Na posyp:

  • mák
  • sezamové semínko
  • kmín
  • hrubozrnná sůl
1

Do hlubší misky prosijeme hladkou mouku, promícháme se solí a přidáme na kousky pokrájené sádlo a 1 vaječný žloutek. Bílek si ponecháme stranou, budeme ho potřebovat na potření tyčinek.

2

Ve vyšší nádobě ohřejeme 1/4 l mléka (musí být vlažné), rozpustíme v něm kávovou lžičku cukru a rozdrobíme kostku droždí. Necháme na teplém místě vzejít a pak přelijeme do mísy s ostatními surovinami.

3

Rukama propracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit a chytat misky. Lepí-li se příliš, lehounce podsypeme moukou. Necháme kynout podle teploty v místnosti asi hodinu až hodinu a půl.

4

V dalším kroku vykynuté těsto vyklopíme na vál nebo silikonovou podložku, vyválíme jej do pruhu a nožem krájíme na díly (viz ilustrační fotografie). Každý díl těsta rukama vytvarujeme do dlouhé tyčky. .

5

Tyčky poskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Pomocí mašlovačky každou tyčku potřeme vaječným bílkem. Následně sypeme podle chuti kmínem, mákem, sezamem, mořskou solí nebo jiným kořením.

6

Z připraveného těsta nemusíme válet jen tyčky. Můžeme z něj vytvořit například preclíky (viz. ilustrační obrázek) nebo jiné tvary, které vás zrovna napadnou. Záleží na vaši fantazii. .

7

Tyčky pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C do zezlátnutí. Doba pečení závisí na typu trouby, každá je jinak nastavená. Upečené tyčinky necháme na mřížce dokonale vychladnout a teprve pak je můžeme uskladnit v uzavřené dóze. Pokud vám samozřejmě nějaké zbydou, jsou křupavé a velmi „jedlé“.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.