Co je potřeba

  • libovější vepřový bůček
  • medvědí česnek
  • anglická slanina
  • mleté maso
  • vejce
  • sůl
  • kmín
  • saturejka
  • uzenina
  • hrst libovolné zeleniny (paprika, mrkev, pór, kukuřice)
1

Nejprve si vykostíme bůček a rozkrájíme jej po vrstvách na plát. Kosti z bůčku si dáme stranou, později jimi v pekáči podložíme roládu, aby se nepřipalovala ke dnu.

2

Plát masa osolíme a posypeme drobně pokrájenou saturejkou. Saturejka je zelená bylinka, která je vhodná k tučnějším masům, což bůček je. Látky v ní obsažené pomáhají při trávení a jako bonus má velmi příjemnou chuť. Na maso položíme několik plátků slabě nakrájené anglické slaniny. Na slaninu pak položíme listy medvědího česneku. Jedna vrstva je podle mé zkušenosti málo, chce to alespoň 3 listy na sobě. Pak se projeví česneková chuť listů.

3

Na zelenou vrstvu, která nemusí být z medvědího česneku, stejnou službu udělá špenát, rozprostřeme mleté maso ochucené solí a pepřem. Do masa vmáčkneme vejce uvařená na tvrdo, libovolnou uzeninu a posypeme zeleninou, aby pak na řezu byla hezká barevná mozaika.

4

Roládu pevně stočíme a ovážeme provázkem. Já používám síťku na maso. Prodává se v řeznických potřebách. Povrch rolády posypeme drceným kmínem. Na dno pekáče položíme kosti, na ně roládu a podlijeme vodou. Nepřidávám žádný tuk, bůček se vypeče a šťávy bude dost.

5

Masovou roládu pečeme nejprve zvolna při teplotě 150 °C asi jednu hodinu, pak zvýšíme teplotu na 200 °C a dopečeme. Doba přípravy se řídí velikostí rolády. Je-li roláda z velkého kusu masa, pečeme ji při nižší teplotě překrytou alobalem, aby byla měkká.

6

V dalším kroku si hotovou roládu nakrájíme na plátky, které podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo pouze s chlebem. Vepřová roláda je dobrá teplá i studená. .

7

Místo mletého masa můžeme použít míchaná vajíčka s pažitkou, cibulkovou natí nebo popencem. Na ně pak dát vrstvu zeleniny a dále pokračovat jako obvykle. Míchaná vajíčka nebo mleté maso vyplní mezery mezi ostatními surovinami a roláda je pak na řezu hladká a jednolitá.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (3 votes)