Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rumový chlebíček s ovocem a ořechy | recept

Jak upéct rumový chlebíček s ovocem a ořechy | recept. Tento rumem prostoupený chlebíček vás přesvědčí o tom, že lepší tekutiny ke zvláčnění, než právě rumu není a také, že jeho spojení se sladkým sušeným ovocem a ořechy je opravdu famózní.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě na biskupský chlebíček či srnčí hřbet

  • 250 g sušeného ovoce dle vlastní chuti (do receptu jsem použila 100 g švestek, 80 g datlí, 70 g brusinek)
  • 100 g nasekaných ořechů (jeden druh či směs více druhů)
  • 150 ml rumu
  • 100 g polohrubé mouky + 1–2 lžíce na obalení ovoce
  • 75 g moučkového cukru
  • 60 g Hery
  • 2 vajíčka
  • ½ bal. prášku do pečiva
1

Den předem nakrájejte sušené ovoce na menší kousky a v míse promíchejte s mletými ořechy a s 1–2 lžícemi mouky. Ovoce můžete zvolit opravdu jakékoliv, úžasné jsou i rozinky a barevně krásně vypadají meruňky.

2

Promíchanou směs zalijte 100 ml rumu a nechejte přes noc táhnout.

3

Druhý den ve větší míse utřete povolenou Heru, vajíčka a moučkový cukr.

4

Do základu vmíchejte mouku s práškem do pečiva.

5

Nakonec přidejte naloženou směs sušeného ovoce s ořechy a důkladně promíchejte.

6

Poměrně hutné těsto stěrkou urovnejte do papírem vyložené pečicí formy. Velikost formy zvolte podle toho, jak chcete mít chlebíček vysoký. Já jsem upekla nižší, ve formě o velikosti 27 cm x 8 cm.

7

Zvolna pečte v předem vyhřáté troubě na 160 ˚C (horkovzdušná trouba 140 ˚C) 50–55 minut. Doba pečení závisí na výšce těsta. Před vytažením z trouby tedy raději špejli vyzkoušejte, zda je chlebíček upečený i uprostřed.

Ihned po upečení, ještě horký pokapejte zbylým rumem (50 ml) a nechejte ve formě zcela vychladnout. Poté chlebíček zabalte do alobalu a nechejte v lednici nejméně přes noc zvláčnět k dokonalosti.

Skvělé je, že v lednici uskladněný chlebíček zabalený do alobalu, vydrží vláčný až dva týdny.

Polovinu ořechů můžete nahradit strouhaným kokosem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.