Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct rychlo koláč z listového těsta, tvarohu a máku

Čerstvě umletý mák není dobré skladovat příliš dlouho, jelikož hořkne. V následujících řádcích je popsaná možnost, jak takový mák zužitkovat. A pokud Vám zrovna čerstvě umletý mák z předešlého vaření nezůstal, neváhejte a použijte mletý mák v sáčku zakoupený v obchodě. Tento rychlo koláč totiž stojí za to, je lahodný a na přípravu velice jednoduchý.

Co je potřeba

  • listové těsto – 1 balení vyváleného a zarolovaného těsta (běžně k dostání v obchodech)
  • 250 g polotučného či tučného tvarohu ve vaničce
  • 100–150 g mletého máku 
  • 2 vajíčka
  • cca 100 g moučkového cukru (záleží na Vaší chuti)
  • mléko – na zředění dle potřeby (směs by měla být spíše řidší, ztuhne díky vajíčkům)
1

V míse smíchejte vajíčka, tvaroh, mletý mák, cukr, a promíchejte. Poté nařeďte mlékem do tekutější konzistence.

2

Připravené listové těsto přesuňte na plech vyložený pečícím papírem a vytvořte 1–2 cm vysoké okraje. Tvarohovo-makovou směs nalijte na těsto.

3

Pečte se vyhřáté troubě na cca 175 °C po dobu 40–45 minut (do mírného zhnědnutí směsi).

Připravený koláč se směsí můžete před pečením posypat drobným ovocem (borůvky, rybíz, vypeckované třešně). Ideálně ovocem čerstvým. Pokud použijete mražené, myslete na to, že je nutné ovoce před pečením rozmrazit. Zmražené ovoce při pečení pustí vodu, a to není žádoucí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct zdravé brownies z avokáda
Brownies z avokáda | recept. Avokádo patří mezi exotické druhy ovoce s velkou výživovou hodnotou. Obsahuje zejména zdraví prospěšné tuky, ale tak…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.