Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct Šalamounův koláč | recept

Jak upéct Šalamounův koláč | recept

Šalamounův koláč (Šalamounovy řezy) | recept. Šalamounův koláč připomíná na první pohled obyčejný perník, ale díky oddělení části těsta jejímu pozdějšímu použití se může jeho neobyčejná chuť a vláčná konzistence stát příjemným doplněním odpoledního čaje nebo kávy.

Co je potřeba

  • 250 gramů rostlinného tuku
  • 2 hrnky krystalového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 hrnek vody
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • na ozdobu – moučkový cukr
1

Troubu předehřejeme na 220 °C. Do hrnce dáme vodu, rostlinný tuk, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí a všechny přísady nespojí. Z této hmoty odebereme jeden hrnek a odložíme stranou.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Do hrnce dáme vodu, rostlinný tuk, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí a všechny přísady nespojí. Z této hmoty odebereme jeden hrnek a odložíme stranou.
2

Do zbylého základu těsta zamícháme vejce, vanilkový cukr, prosátou mouku a prášek do pečiva. Důkladně promícháme, dokud nezbavíme těsto všech hrudek. Těsto vylijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Pečeme asi 25 minut.

3

Hotový ještě teplý koláč polijeme odloženou hmotou a necháme úplně vychladnout. Krájíme na čtverce a důkladně posypeme moučkovým cukrem.

Tipy

Do základu těsta můžeme přidat nasekané rozinky nebo kokosovou moučku či mleté ořechy. Kokosem a ořechy nahradíme vždy část mouky (max 1/3), jinak bude těsto příliš husté. Mletými ořechy či kokosem můžeme také posypat již hotový Šalamounův koláč a to nejlépe ještě předtím, než poleva zcela zaschne.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept. Churros – to je lahodný dezert. Stejně jako preclíky i churros jsou prodávány pouličními prodejci, kteří je smaží a prodá…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.