Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slané škvarkové pečivo se sýrem | recept na slané pečivo

Jak upéct slané škvarkové pečivo se sýrem | recept na slané pečivo. Pečivo podle tohoto receptu si můžete upéct ve tvaru, jaký vám vyhovuje. Nemusíte se omezovat jen na kolečka, pomocí rádla vykrájejte tyčky nebo vyválejte placku na plech a na něm ji rozdělte na čtverce. Upečené kousky jsou krásně křupavé a mohou se podávat jen tak k vínu. Dobře budou chutnat i jako svačina s nějakým výrazným dipem nebo obyčejnou pomazánkou. Posyp zvolte podle toho, co máte rádi. Hodí se sezam, kmín, lněné semínko nebo sekané vlašské ořechy.

Co je potřeba

  • 300 g polohrubé mouky
  • 120 g mletých škvarků
  • 100 g strouhaného sýru
  • 1/2 kypřicího prášku na pečení
  • 2 vejce
  • 2 lžíce bílého vína
  • sůl
  • vejce na potření
  • semínka na posyp
1

Začněte tím, že si připravíte škvarky. Umelte je na masovém strojku nebo jemně rozsekejte v mixéru. Případně zkombinujte oba způsoby. Škvarky promíchejte s moukou, kypřicím práškem a solí.

2

Tvrdý sýr, rozstrouhejte na nudličky, přidejte do mísy a vše promíchejte jako byste dělali drobenku. Nemusíte nijak zvlášť řešit značku sýru, stačí i ten nejobvyklejší a nejprodávanější.

Ve směsi uprostřed utvořte důlek a rozklepněte do něj 2 vejce. Přidejte dvě polévkové lžíce bílého vína nebo vody, pokud víno nemáte. Vypracujte tužší těsto.

3

Těsto rozválejte na nepřilnavé podložce, mezi dvěma papíry na pečení nebo na kuchyňské desce, ale v tomto případě ho musíte podsypat hladkou moukou, aby se nelepilo. Placku vyválejte na tloušťku asi 5 mm, ale klidně i o něco tenčí. pečivo bude ještě více křupavé.  

Vykrájejte tvary, jaké vám vyhovují a přeneste je na plech. Můžete je ozdobit vidličkou, kráječem na vajíčka nebo je nechat tak. Kousky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte oblíbenými semínky. Podle chuti můžete sypat i hrubou solí a pepřem.

4

Troubu vyhřejte na 200 °C a kolečka či jiné tvary pečte při této teplotě přibližně 15 minut. Upečené pečivo nechte vychladnout na mřížce. Podávat ho můžete teplé i studené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.