Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný chlebíček se špenátem a rajčaty

Jak upéct slaný chlebíček se špenátem a rajčaty | recept na domácí slané pečivo. Zelený špenát, červená rajčata a žlutá kukuřičná mouka zaručí chlebíčku dokonalou barevnou pestrost. Dokonalou pestrost ovšem čekejte i chuťovou. O tu se postarají výrazná sušená rajčata podpořená slaným sýrem. Neváhejte a zpestřete si tímto chlebíčkem svůj repertoár běžně podávaného pečiva.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá srnčímu hřbetu o velikosti 12 cm x 30 cm.

  • 200 g kukuřičné mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl a pepř
  • 370 ml polotučného mléka
  • 2 vajíčka
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g sušených rajčat
  • 30–50 g baby špenátu
  • 100 g balkánského sýra
  • slunečnicová semínka na posypání
1

Obě mouky promíchejte s práškem do pečiva, solí a nahrubo mletým pepřem.

2

Ve druhé míse prošlehejte mléko s vejci a olivovým olejem. Pokud máte rajčata naložená v oleji, můžete bez váhání použít olej právě z nich.

3

K suché moučné směsi přilijte ušlehané mléko s vejci a promíchejte dohladka.

4

Do těsta pak přidejte nasekaný baby špenát, nasekaná sušená rajčata a najemno nastrouhaný balkánský sýr.

5

Promíchané těsto vlijte do srnčího hřbetu vyloženého pečícím papírem a párkrát s formou klepněte o desku stolu, aby se uvolnil případný vzduch.

6

Na závěr těsto posypte slunečnicovými semínky.

7

Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C, 55–60 minut. Před vyndáním proveďte osvědčený test se špejlí. Pokud se na ni bude těsto stále lepit, pečte další 10 minut.

8

Upečený chlebíček nechejte vychladnout a podávejte jako přílohu, výborný je i namazaný se žervé například na svačinu.

Chlebíček skvěle chutná také s olivami, nejlépe černými, který chlebíček ještě více zpestří. Balkánský sýr můžete rovněž nahradit kozím či místo slunečnicových semínek použít dýňová.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct sýrové kuličky | recept
Sýrové kuličky | recept. Následující recept je na slané pečivo z odpalovaného těsta. Do těsta se přidává jemně strouhaný sýr a výsledkem jsou nadýchan…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.