Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct slaný koláč se zeleninou

Následující recept by se také mohl jmenovat „Slaná bublanina“. Na doporučení jsem vyzkoušela rychlé, slané jogurtové těsto. Pro jistotu jsem ho obložila podobně jako pizzu, abych v případě nejedlého výsledku zmátla vnoučata, která snědí vše, co ji aspoň vzdáleně připomíná. Proto berte úvodní fotografii pouze jako ilustrační, důležité je v tomto případě těsto, které si můžete obložit čímkoli podle chuti. 

Co je potřeba

Těsto:

  • velké balení bílého jogurtu
  • stejné množství polohrubé mouky
  • 1 balení kypřicího prášku na pečení
  • 2 celá vejce
  • 1 rovná lžička soli
  • obložení dle chuti a možností
1

Velký bílý jogurt vyšlehejte s dvěma celými vejci. V kelímku od jogurtu odměřte mouku, promíchejte ji s práškem na pečení a solí a přidejte do misky.

2

Těsto dobře promíchejte, aby v něm nezůstaly hrudky mouky, má podobnou hustotu jako těsto na bublaninu. Plech s vyšším okrajem potřete olejem a vysypejte strouhankou. Nalijte těsto a rozetřete ho stěrkou.

3

Rovnoměrně na celý povrch pokryjte ingrediencemi podle vlastního uvážení. Hodí se kousky šunky, zeleniny, hub a okořeňte třeba pepřem, paprikou nebo bylinkami. Byl mně doporučován kečup, ale nezkoušela jsem. Nakonec nahoru rozstrouhejte sýr na nudličky. Hodila by se i Niva.

4

Koláč vkládejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 40 minut. Čas je orientační, respektujte zkušenosti s vlastním spotřebičem. Podává se teplé i studené.

Těsto lze upéct i bez náplně a ještě teplé svinout do rolády. Roládu pak naplňte slanými nádivkami. Hodila by se tvarohovo šunková pěna, špenátová náplň, sýrová pěna.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.