Co je potřeba

Těsto:

  • 6 vajec
  • špetka soli
  • 6 polévkových lžic rostlinného oleje
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 6 polévkových lžic špenátového protlaku nebo sekaného špenátu
  • 6 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 3 kávové lžičky kypřicího prášku do pečiva

Nádivka:

  • 250 g tvarohu v kostce
  • 100 g taveného sýra
  • několik lžic mléka na rozředění
  • sůl
  • koření podle chuti
1

Nejprve oddělíme z vajec bílky od žloutků. Žloutky dáme do úzké nádoby, osolíme, přidáme olej a ponorným mixerem vyšleháme. Během několika vteřin vznikne hustý krém (majonéza). Přendáme ji do misky, ve které budeme zpracovávat těsto.

2

K vyšlehaným žloutkům přidáme rozmrazený špenátový protlak nebo čerstvý, předem spařený a nasekaný, zakysanou smetanu a promícháme. Přisypeme promíchanou mouku s pečivovým práškem a na závěr vmícháme ušlehaný bílkový sníh.

3

Těsto rozetřeme na tuhým tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při teplotě 180 °C asi 20 minut. Propečenost těsta zkusíme špejlí, pokud zůstane suchá, je korpus upečený. Necháme ho vychladnout a poté rozkrojíme na 3 stejné díly.

4

Nádivku umícháme z tvarohu, taveného sýra a koření podle chuti. Tato nádivka je na fotografiích. Dobrá je náplň z vajíčkové pomazánky, ze šunkové pomazánky a dalších – zde je prostor pro vaši fantazii.

Připravenou nádivku rozdělíme na polovinu a potřeme 2 díly korpusu. Složíme je na sebe, zbylý nepotřený díl položíme nahoru, zatížíme prkýnkem a necháme ztuhnout v chladu.

5

Před podáváním nakrájíme na kostky a zdobíme například zeleninou, plátkem šunky, strouhaným sýrem, zelenou natí nebo půlkou křepelčího vajíčka. Přeji dobré chutnání!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)