Co je potřeba

2 hrnky polohrubé mouky (může být na půl hladká a polohrubá)
1 hrnek cukru
bez mála půl kostky másla (Hery)
2 až 3 vejce
půl hrnku strouhaného kokosu
polovinu obsahu smetany na šlehání (125 ml)
kandované ovoce
kousky čokolády
kypřící prášek do pečiva
strouhaná citronová kůra
tuk na vymazání formy
mouku na vysypání formy

1

Ingredience na srnčí hřbet si připravíme předem (přes noc), aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Nyní si oddělíme žloutky od bílků, máme na to připravené dvě misky. Ušleháme nejdřív bílky na tuhý sníh, nejlépe šlehacími metličkami. Zpočátku nastavíme menší obrátky šlehání, postupně zvyšujeme a šleháme, až je sníh tuhý.

2

Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva a přichystaným kokosem.

3

Nadrobno nakrájíme kandované ovoce, nastrouháme nebo na kostičky nakrájíme čokoládu, můžeme vylepšit ještě mletými nebo nasekanými oříšky, a to vše vmícháme do těsta. Jako poslední krok zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Nejlepší je vmíchat sníh opatrně ručně, je to jistější, že ušlehaný sníh neztratí nadýchanost.

4

V dalším kroku si omastkem pečlivě vymažeme formu srnčího hřbetu, vysypeme ji polohrubou moukou nebo kokosem, záleží na vašich chuťových preferencích. Následně připravené těsto nalijeme do formy. Formy na srnčí hřbet jsou běžně k dostání s potřebami do domácnosti.

5

Troubu si předehřejeme asi na 180 °C, vložíme do ní formu s těstem na srnčí hřbet. Po deseti minutách teplotu pečení srnčího hřbetu stáhneme a pečeme celkem asi 35 minut. Každá trouba v domácnosti má jinou výhřevnost, řiďte se svými poznatky a podle toho si teplotu pečení srnčího hřbětu také korigujte.

6

Upečený srnčí hřbet opatrně vyndáme z trouby a vyklápíme až po částečném vychladnutím. Posypeme moučkovým cukrem a pokud chcete srnčí hřbet ještě vylepšit, můžete přelít světlou polevou. Než zaschne, posypte strouhaným kokosem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.142855
Average: 4.1 (7 votes)