Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct švestkový koláč s makovou drobenkou | recept

Švestkový koláč s makovou drobenkou | recept. Nechte se inspirovat naším receptem a upečte si tento super rychlý a snadný švestkový koláč. K jeho výrobě ani nepotřebujete váhu. Množství surovin se dávkuje čtvrtlitrovým snídaňovým hrnkem, naplněným centimetr pod okraj nebo odměrkou na tekutiny. Mák, ve spojení se švestkami, má lahodnou chuť, drobenka se rozplývá v ústech. V době, kdy není sezona švestek, lze použít meruňky. Koláč je nejlepší z čerstvého ovoce, i když to kompotované se dá přidat také.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 1/2 l polohrubé mouky
  • 1/4 l krupicového cukru (může být méně, podle kyselosti ovoce)
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 celá vejce
  • 1/4 l mléka
  • 1/8 l rostlinného oleje
  • mletá skořice
  • švestky

Na drobenku:

  • mletý mák
  • 3 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • moučkový cukr
  • máslo
1

Nejprve si připravíme makovou drobenku. Mák umeleme, promícháme s moukou a moučkovým cukrem. Přidáme změklé máslo a vypracujeme drobenku. Množství máku si zvolte podle toho, jak vysokou vrstvu drobenky na koláči chcete mít. Na obrázku je drobenka z 200 g, máme rádi hodně máku, ale řezy se pak musejí krájet opatrně, mák opadává (za tu božskou chuť makové drobenky to rozhodně stojí). Drobenku odložíme stranou.

2

Nyní si připravíme těsto na koláč. Ohřejeme si čtvrt litru mléka s 1/8 l oleje. Do vlažné tekutiny přidáme ostatní suroviny a promícháme. Část mouky a pečivový prášek spolu promísíme a přidáme je do těsta až nakonec. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou nebo vyložíme papírem na pečení. Těsto na plech nalijeme, je poměrně řídké.

3

Těsto hustě poklademe vypeckovanými a pokrájenými švestkami. Švestky bohatě posypeme mletou skořicí, zlepší jejich chuť a ke švestkám se hodí. Nakonec celý koláč posypeme připravenou makovou drobenkou.

4

Švestkový koláč pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Po půlhodině pečení zkusíme špejlí jestli se těsto nelepí. Nelepí-li se, je moučník hotový. Krájíme jej po vychladnutí. Přeji dobré chutnání!

Můžete si koupit už umletý mák, dávejte ale pozor, abyste koupili 100% mák. V obchodech jsou různé směsi.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články