Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tradiční pašijové pečivo – jidáše | recept

Velikonoční jidáše | recept. Jidáše patří k nejstarším velikonočním obřadním pokrmům. Pekly se ve středu a na Zelený čtvrtek, před východem slunce, se podle tradic mělo toto pečivo pomazané medem sníst. Kdo ho snědl, měl být po celý rok chráněn před žihadly vos a hadím uštknutím. Jidáše jsou z kynutého těsta a pečou se ve tvaru spirály. Ta symbolizuje provaz, na kterém se oběsil Jidáš. My si jidáše pečeme nejenom na Velikonoce a netradičně je plníme pudinkem.

Co je potřeba

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g másla nebo Hery
  • 1 celé vejce
  • 42 g droždí
  • 70 g moučkového cukru
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • vejce na potření
  • med a máslo na potření hotového pečiva
1

Do hlubší mísy prosijeme mouku s cukrem a solí, vše společně promícháme. Nastrouháme citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a kdo chce, přidá špetku strouhaného muškátového oříšku. Muškátový ořech těsto ovoní, ale do tradičních jidášů nepatří.

2

Necháme rozpustit máslo nebo Heru a po vychladnutí do tuku rozšleháme celé vejce. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme lžičku promíchané sypké směsi z misky, droždí a necháme v teple 10 minut vzejít kvásek.

3

Vzešlý kvásek a tuk přidáme do misky k ostatním surovinám a vymícháme těsto. Je možné, že bude potřeba podsypávat moukou, to záleží na obsahu lepku v mouce. Podsypávejte moukou hladkou. Zpočátku těsto zpracovávejte vařečkou, potom ho vyklopte na pracovní desku a ještě ho prohněťte rukama. Správné těsto se nechytá misky ani rukou. Misku s těstem přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo kynout.

4

Po 45 minutách kynutí těsto znovu propracujte a nechte kynout ještě dalších 45 minut. Vykynuté těsto bude mít přibližně dvojnásobnou velikost. . .

5

Z vykynutého těsta utvořte váleček a pokrájejte ho na stejné dílky. Z každého dílku pak rukama na podložce vymodelujte „hada“ a stáčejte volně do spirály. Moc těsto neutahujte, pečivo by vyběhlo do výšky. Z těsta nemusíte modelovat jen spirály, oblíbené jsou i jiné tvary, záleží na vás. Těsto je vláčné, netrhá se a hezky se s ním pracuje. Hotové tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a potíráme rozšlehaným vajíčkem. Před vložením do trouby ho nechme odpočívat ještě asi 15 minut.

6

Připravené jidáše pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Hotové pečivo krásně zezlátne, pomocnou špejlí vyzkoušíme, je-li upečené také uvnitř. Těsto se na špejli nepřilepí. .

7

Hotové jidáše se tradičně jedí namazané máslem a pokapané medem. Výborné jsou rozkrojené a naplněné pudinkem nebo medovým máslem. Přeji dobré chutnání a krásné prožití Velikonoc.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.