Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tvarohovo-malinový moučník v dortové formě | recept

Jak upéct tvarohovo-malinový moučník v dortové formě | recept

Tvarohovo-malinový moučník v dortové formě | recept. Tento snadný a efektní moučník je volnou variací na populární cheesecake. Korpus z rozmačkaných máslových sušenek, do kterých se přidává další dávka tuku a znovu se hmota zapéká, nepatří k mým favoritům, proto je v receptu nahrazen obyčejným křehkým těstem. Maliny se mohou nahradit libovolným ovocem, záleží na vás, jaké vyberete. Hezky vypadají i chutnají směsi např. drobného lesního ovoce.

Co je potřeba

Těsto:

  • 170 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 celé vejce
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 3 celá vejce
  • 2 polévkové lžíce škrobu
  • 25 g krupice
  • 250 g ovoce
  • lžíce rumu
  • 100 g cukru

Na ozdobu:

  • 400 g malin
  • sáček dortové želatiny
1

Hladkou mouku promícháme s kypřicím práškem, špetkou soli a moučkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, kůru a celé vejce. Vše dohromady zpracujeme a vzniklé těsto necháme před dalším zpracováním odpočinout v chladu alespoň 30 minut.

2

Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do ní pomocí malého válečku a rukou vytvarujeme podle obrázku. Horní okraj formy nechte asi 1 cm volný.

3

Všechny předepsané ingredience náplně vyšleháme do hustého krému. Nejlépe to jde pomocí kuchyňské techniky. Nakonec do náplně ručně vmícháme ovoce. Větší druhy (meruňky, broskve) pokrájíme předem na kousky.

4

Hotovou náplň přeložíme na připravený korpus.

5

Náplň stěrkou uhladíme a necháme kousek okraje volný. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 50 minut. Pak necháme téměř vychladnout ve formě a teprve pak ho opatrně vyjmeme.

6

Dort poklademe čerstvým, kompotovaným nebo zmrazeným ovocem a polijeme želatinou. Želatinu připravíme podle návodu na sáčku. Po ztuhnutí krájíme na porce.

7

Koláč lze připravit i ze špaldové mouky bez cukru. Na této fotografii je bílá mouka nahrazena celozrnnou špaldovou a cukr práškovým sladidlem ze stevie. 

Tipy

Budete-li zdobit mraženými malinami, pracujte s nimi dokud jsou ještě zmrzlé. Pak dobře drží tvar a nedrobí se.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.