Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct tvarohový mazanec | recept

Jak upéct tvarohový mazanec | recept. Jedním z tradičních velikonočních pokrmů je mazanec. Klasický recept na kynuté těsto jistě zná a ochutnal již každý z vás. Co zkusit změnu a upéct mazanec tvarohový? Recept se hodí i diabetikům nebo těm, co vyloučili cukr ze stravy. Cukr lze nahradit práškovým sladidlem ze Stevie. Chuť pomerančové a citronové kůry zastře i pro někoho nepříjemnou chuť tohoto sladidla.

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 120 g cukru nebo 2-3 rovné polévkové lžíce práškové stevie
  • 1 balíček kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 250 g tvarohu v kostce
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • kůra z poloviny pomeranče
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • hrst rozinek
  • mandle na ozdobu
  • vejce na potření
1

Změklé máslo třeme s cukrem (sladidlem) a celým vajíčkem do pěny. Přidáme jemně rozstrouhanou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu. Jestliže neseženete takové ovoce, je možné koupit sušenou kůru v prášku. Pak zapracujeme rozinky a citronovou šťávu.

2

Zvlášť promíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Je důležité tyto dvě složky důkladně promíchat, prášek se musí v mouce rovnoměrně rozptýlit. Tvarohové těsto je tužší, správně promíchaná mouka je pomůže rovnoměrně nakypřit.

3

K utřenému tuku s vejcem a cukrem přidáme tvaroh, rum, sůl a mouku. Rukama vypracujeme tužší těsto. Upravíme ho do tvaru bochánku a položíme na plech vyložený papírem na pečení.

4

Bochánek nařízneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme krájenými mandlemi. Pečeme při teplotě 170 °C asi 50 minut. Před krájením nechte dobře vystydnout.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct špaldový mazanec | recept
Špaldový mazanec | recept. Špaldový mazanec je zdravější alternativou klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špal…