Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční perníčky

Jak upéct velikonoční perníčky | recept. Na velikonoční svátky bývá zvykem pečení perníkových zvířátek a vajíček, aby bylo čím obdarovat koledníky.  Perníčky potřebují nějaký čas na rozležení a proto se pečou několik dní i týdnů před svátky. Nabízíme vám osvědčený recept na velikonoční perníkové figurky, které si můžete ozdobit podle vlastní fantazie.

Co je potřeba

  • 225 g hladké mouky
  •  70 g tekutého medu
  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • na špičku nože amonia
  • 1 lžička (malá) mleté skořice
  • 4 tlučené hřebíčky
  • trochu mletého anýzu (badyánu)
  • 1 lžička (malá) strouhané citronové kůry

 

1

Mouku prosijte do mísy s kořením, amoniem, cukrem a citronovou kůrou. Přidejte med, olej a vejce. Vypracujte těsto. Těsto zabalte do mikrotenu a nechte odležet v chladničce do druhého dne.

2

Druhý den těsto vyválejte na vále na tloušťku asi 3 mm. Aby se těsto nelepilo, podsypávejte malým množstvím mouky. Vykrajujte velikonoční motivy a skládejte na plech s pečicím papírem.

3

Perníčky vkládejte do předem vyhřáté trouby a pečte je při 170 °C. Upečené nechte vychladnout na mřížce a zdobte podle fantazie čokoládovou, bílkovou či jinou polevou. Perníčky můžete slepovat švestkovými povidly nebo rybízovou zavařeninou. Nechte několik dní odležet.

Jak udělat bílkovou polevu na zdobení perníčků naleznete v našem článku ZDE: Jak udělat bílkovou polevu na zdobení perníčků | recept

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct tvarohový mazanec | recept
Jak upéct tvarohový mazanec | recept. Jedním z tradičních velikonočních pokrmů je mazanec. Klasický recept na kynuté těsto jistě zná a ochutnal již ka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.