Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční věnec s vejci | recept

Velikonoční věnec s vejci | recept. Při pečení velikonočních bochánků nemusíte z těsta tvarovat jen klasický tvar bochánku. Zkuste ze stejného těsta uplést velikonoční věnec. Zapletené těsto do copu připomíná vzor pomlázky a jako ozdobu do něj vtiskněte lehce povařená vejce. Po upečení můžete pověřit děti, aby skořápky vajec ozdobily barevnými fixy. Upečte si lahodný velikonoční věnec s vejci, který bude i krásnou ozdobou velikonoční tabule.

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 100 g másla
  • 100 g cukru (nebo 5 lžiček práškové stevie)
  • 125 ml mléka
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • vejce na ozdobu podle uvážení
  • bílek na potření
1

Do misky prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, promícháme s cukrem nebo sladidlem pro diabetiky, máslem a zaděláme kváskem a žloutkem. Necháme přibližně hodinu kynout. Kvásek připravíme tak, že odměřené množství mléka mírně zahřejeme, přidáme lžičku cukru, mouky a rozdrobíme do něj kostku droždí. Necháme asi 10 minut na teplém místě vzejít a přidáme k ostatním připraveným surovinám. Vejce na ozdobu pečlivě omyjeme a vložíme do studené vody. Od okamžiku, kdy začne voda vřít, vaříme 1 minutu a ihned zchladíme (bílek se srazí, s vejci se bude lépe pracovat a při pečení dojdou).

2

Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, vyválíme do dlouhých válečků a spleteme v cop. Těsto rozdělte pomocí kuchyňské váhy, ať jsou jednotlivé prameny stejné.

3

Cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a stočíme do kruhu. Konce dobře spojíme, pro jistotu můžeme spojit párátkem. Do těsta opatrně vmáčkneme připravená vejce a necháme věnec ještě asi 20 minut kynout.

4

Před vložením do trouby povrch těsta potřeme rozšlehaným bílkem. Do středu kruhu můžete postavit nádobu z vnější strany potřenou tukem, aby se na ní těsto nepřilepilo. Nádobka slouží k tomu, aby střed zůstal pravidelný a nepokřivil se. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 170 °C do zhnědnutí

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.