Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonoční vyběhlík | regionální recept

Jak upéct velikonoční vyběhlík | recept. Následující recept pochází z mojí sbírky. Je datován 22. 5. 1970 a je u něj poznámka „z novin Z. P.“ Má to být regionální recept a protože se domnívám, že vím o jaké noviny se jedná, má svůj původ pravděpodobně v západních Čechách. Nechala jsem se zlákat a recept vyzkoušela. Osvědčil se, a proto ho nabízím k vyzkoušení i vám.

Co je potřeba

  • 4 vejce
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl
  • nejméně 200 g uzeného masa
  • 50 g másla nebo rozpuštěné slaniny
  • cibulová nať nebo pažitka
1

Vařené uzené maso nakrájejte na malé kousky. V receptu je uvedeno množství 200 g masa. Já jsem dala více. Záleží na vás, jaké zvolíte množství. Pokud máte rádi maso, raději dejte přidejte více uzeného. Vyběhlík se pekl v pekáčku o rozměrech 34 x 18 cm.

2

Zapněte troubu na 200 °C a vložte do ní pekáček s máslem. Mezitím, co se máslo rozpouští a nahřívá, vyšlehejte z mléka, mouky, soli a celých vajec hladké těsto podobné palačinkovému. Vyjměte z trouby pekáč s rozpáleným máslem a nalijte do něj připravené těsto. Stěrkou ho rozetřete po celé ploše pekáče. 

3

Po celém povrchu rozprostřete kousky uzeného masa a zelenou nať. Doporučuji okořenit mletým pepřem (i když mletý pepř v receptu není). Vraťte zpět do trouby a dopečte. Těsto vyběhne nahoru, odtud zřejmě pojmenování vyběhlík. 

4

Jakmile povrch zezlátne (zhnědne), zkuste špejlí, zda-li je vyběhlík správně propečený. Špejle po vytažení musí zůstat suchá. Servírujeme teplý s dušeným špenátem nebo studený s hlávkovým salátem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit velikonoční vaječné ragú
Jak uvařit velikonoční vaječné ragú | recept na zpracování vykoledovaných vajec. Vykoledovali jste si hodně vařených vajec a teď nevíte co s nimi? Uva…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.