Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct velikonočního beránka z kefírového těsta | recept

Jak upéct velikonočního beránka z kefírového těsta | recept. Upečený beránek nesmí o Velikonocích chybět, bez něj by nebyly ty  „pravé“ svátky. Aby se tento tradiční moučník v den D opravdu povedl, zkouším ho upéct několik dní předem. Ráda zkouším nové recepty a tak máme každý rok beránka jiného. Letošní bude z kefírového těsta, podle receptu z roku 1987. Je opravdu výborný, těsto není suché a dobře šlo vyklopit z formy. Dokonce to vydržely i beránčí uši a tak je má letos bez podpory párátek.

Co je potřeba

  • 2 vejce
  • 200 ml krupicového cukru
  • 200 ml oleje
  • 500 ml kefíru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • ořechy nebo mandle
  • kandované nebo alginátové ovoce
  • tuk a mouka na formu
1

Celá vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem. Přilévejte olej a stále šlehejte do pěny.

2

Mouku promíchejte s práškem do pečiva a společně s kefírem přidejte do ušlehané směsi. Dobře propracujte, aby v těstě nezůstaly hrudky.

3

Nakonec vmíchejte rozinky, nasekané ořechy nebo mandle a kandované ovoce. Množství zvolte podle vlastního uvážení a vyberte druhy, které vám chutnají. 

4

Formu peroutkou vymažte rozehřátým tukem a nechte ztuhnout. Pak důkladně vysypejte hrubou nebo polohrubou moukou. Těsto přendejte do formy a zarovnejte stěrkou.

5

Beránka vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a zapékejte ho při této teplotě 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a dopékejte asi 50 minut. Před vyjmutím z trouby opatrně nadzvedněte horní část formy a zkuste špejlí, zda-li je propečený. Špejle musí zůstat po vytažení z těsta suchá.

 

6

Beránka nechte několik minut ve formě vychladnout a pak opatrně vyklopte na pečicí papír. Před vyklápěním uvolněte nožem nebo špejlí těsto od okrajů formy.Po vychladnutí beránka ozdobte a pocukrujte.

Doba pečení je orientační, řiďte se zkušeností s vaším spotřebičem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.