Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct vláčné drobenkové řezy s pudinkem a ovocem | recept

Jak upéct vláčné drobenkové řezy s pudinkem a ovocem | recept. Žádné novoty, žádné experimenty, ale osvědčená klasika, která nezklame. Ba co víc, ohromí svou nesmírnou vláčností, lahodnou chutí a až překvapivě snadnou přípravou. Za vším přitom stojí pouhé spojení máslové drobenky se sladkým vanilkovým pudinkem a šťavnatým ovocem.

Co je potřeba

Na drobenku:

(k odměřování použijte hrneček o objemu 250 ml)

  • 3,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 kostka změklého másla
  • 1 vajíčko
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ½ sáčku kypřícího prášku
  • ½ sáčku jedlé sody

Na pudinkovou náplň:

  • 1 l mléka
  • 2,5 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového aroma na provonění

Na ovocnou složku:

  • 1–2 plechovky kompotovaného ovoce dle vlastní chuti

 (do receptu jsem použila 1 plechovku mandarinek a 1 plechovku ananasu)

1

Ve větší míse vypracujte z mouky, cukru, vanilkového cukru, másla a vajíčka sypkou, ale mastnou drobenku.

2

1/3 drobenky odložte stranou a zbylé množství nasypte na plech vyložený pečicím papírem. Rukou pak důkladně upěchujte, aby drobenka vytvořila celistvý základ bez děr.

3

Nyní z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustější pudink, který v průběhu vaření provoňte vanilkovým aroma.

4

Ještě horký jej naneste v rovnoměrné vrstvě na těsto.

5

Následně na pudink vyskládejte okapané kompotované ovoce

Místo kompotovaného ovoce můžete samozřejmě použít i ovoce čerstvé, či využít zásob z mrazáku. Mražené ovoce předem rozmrazte a stejně jako kompotované nechejte dobře okapat.

6

Nakonec ovoce posypte zbylou drobenkou a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 50–55 minut do zezlátnutí drobenky.

Upečený koláč nechejte na plechu zcela vychladnout, nejlépe i zatuhnout v lednici do druhého dne, kdy krásně zvláční a teprve poté jej krájejte na řezy.

Barevné pestrosti výsledných řezů dosáhnete přidáním borůvek, černého či červeného rybízu, malin nebo jahod. Patřičné jemnosti a barevného sladění naopak ovocem světlým, jakým je například ananas, mandarinky či kousky broskví.  Ovoce opravdu můžete použít jakékoliv. Jen je lepší sáhnout po ovoci měkčím a drobnějším nebo větší kusy nakrájet. V případě kyselejších druhů doporučuji samotné ovoce osladit krupicovým či třtinovým cukrem.  

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.