Jak upéct voňavé a hezké svatomartinské husičky a koníky z lineckého těsta
28. Říjen 2025
Svatomartinské slavnosti jsou časem, kdy pečete tradiční sladké husičky a koníky z lineckého těsta. Tyto malé symboly hojnosti a radosti patří k listopadovým oslavám a připomínají tradice našich předků. Krásně voní po vanilce a citronové kůře, a když je ozdobíte polevou nebo cukrem, stanou se krásnou součástí svátečního stolu.
Co je potřeba
Doba přípravy: asi 1,5 hodiny (včetně chlazení těsta)
Množství: přibližně 25–30 kusů podle velikosti vykrajovátek
🧺 Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (studeného, nakrájeného na kousky)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- kůra z 1 citronu
- špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na zdobení:
- 1 bílek
- 100 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
- případně perličky, plátkové mandle, nebo barevný cukr na ozdobu
Postup
- Mouku prosejte do mísy, přidejte moučkový cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte máslo nakrájené na menší kousky a žloutky.
- Rukama nebo pomocí robota rychle zpracujte hladké těsto. Pokud se drobí, přidejte lžičku studené vody.
- Hotové těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 30 minut odpočinout.
- Po vychlazení těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm.
- Pomocí vykrajovátek tvořte tvary hus a koníků. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 8–10 minut, dokud lehce nezezlátne okraj.
- Upečené figurky nechte vychladnout. Mezitím si připravte polevu z bílku, moučkového cukru a několika kapek citronu.
- Polevou zdobte podle fantazie – můžete ji nanášet štětečkem nebo cukrářským sáčkem. Dozdobte mandlemi či perličkami.
- Nechte zaschnout a skladujte v uzavřené dóze na suchém místě.
Další zajímavé články
Jak upéct zdravější linecké cukroví | recept na vánoční cukroví
Zdravější linecké cukroví | recept na vánoční cukroví. Linecké cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Pokud si je chcete připravit ve zdravější verzi, zk…
Jak na vánoční tvarohovou štolu – tradiční pochoutku s jemnou chutí
Štola patří k nejstarším vánočním pečivům v Evropě. Její původ sahá až do německého Saska, kde se poprvé pekla jako sváteční chléb plný sušeného ovoce…
Jak na výborné kynuté šneky s máslovým mlékem
Kynuté šneky jsou oblíbenou klasikou českých kuchyní. Tentokrát ale nejde o běžné šneky s náplní – tahle varianta je výjimečná díky máslovému slazeném…
Jak na svatomartinské rohlíčky – voňavou tradici podzimu
Když se blíží 11. listopad, den svatého Martina, české kuchyně provoní nejen husí pečínka, ale také jemné, máslové svatomartinské rohlíčky. Tyto malé…
Jak využít výtečné kynuté těsto na štrúdl? Přináší nekonečné možnosti
Kynuté těsto patří mezi nejvoňavější poklady domácí kuchyně. Je vláčné, nadýchané a přitom pevné natolik, že unese i bohatou náplň. Tradičně se z něj…







Diskuze k článku