Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct výborný banánový chlebíček vhodný i pro diabetiky | recept

Jak upéct výborný banánový chlebíček vhodný i pro diabetiky | recept

Banánový chléb (chlebíček i banana bread) je druh pečiva, při jehož výrobě zpracujete přezrálé banány. Na naše zvyklosti je to spíše jakýsi moučník s těstem podobným chlebu (vlhčí, pevnější). Na banana bread podle tohoto receptu si pochutnají i diabetici. Předpis neobsahuje cukr, jen med a malé množství tuku. Přípravu a pečení zvládne každý, je to velmi jednoduché. Chlebíček vydrží dlouho vláčný a výborně chutná. Vyzkoušejte náš další fit recept z kuchařky Jíme zdravě.

Co je potřeba

  • 2 banány (+1 banán navrch chleba – můžeme vynechat)
  • 60 g kokosového oleje (rozpuštěného)
  • 70 g medu
  • 2 vejce
  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 190 ml mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
1

Banány se zařazují podle stupně zralosti do 7 skupin. V první jsou zařazeny zelené a tvrdé, do obchodů se dostanou plody ze skupiny 4 až 5 a v poslední 7. skupině jsou banány plně zralé s drobnými hnědými skvrnami na slupce. Právě takové banány budou velmi sladké a chutné, a proto si je vyberte na přípravu banánového chlebíčku. Nejprve si ale zapněte troubu na 175 °C, aby se předehřála, těsto je hotové během chvilky.

rozmačkané zralé banány jako základ na banana bread
2

Banány rozmačkejte vidličkou a přidejte k nim rozpuštěný kokosový olej, tekutý med a celá vejce. Vše společně vyšlehejte. Poté do směsi vmíchejte všechny zbylé ingredience: mouku promíchanou s práškem na pečení, mléko, skořici a sůl.

ingredience na banánový chlebíček
3

Pečlivě promíchané těsto přemístěte do pečicím papírem vyložené formy na biskupský chlebíček nebo srnčí hřbet. Nahoru na těsto položte rozříznutý banán po délce a formu vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 40–45 minut při 165–175 °C.

banana bread – banánový chlebíček připravený na pečení

Kde se poprvé objevil recept na banana bread?

Banana bread je recept, který se začal objevovat v kuchařkách po celé Severní Americe ve 30. letech 20. století. Wikipedie uvádí dvě možné teorie jeho vzniku. Některé zdroje se přiklánějí k tomu, že banánový chléb byl vyvinut k propagaci produktů z mouky a kypřicího prášku, další zase k tomu, že banana bread začaly péct ženy během hospodářské krize.

Ať už je pravda jakákoli, banánový chléb se peče po celém světě dodnes v mnoha různých variacích.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct banánovou bábovku | recept
Jak upéct banánovou bábovku | recept
Banánová bábovka | recept. Následující recept využijete, zbydou-li vám doma přezrálé hnědé banány, na které už nikdo nemá chuť. Uvnitř bývají banány j…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.