Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct výborný a zajímavý řez Dunajské vlny s meruňkami?

Je spousta moučníků, do kterých patří i sezónní ovoce. Ovšem ne všechny vypadají tak dokonale, jako právě řez Dunajské vlny. Jestliže jej upečete, s velkou pravděpodobností si jej vaše rodina zamiluje natolik, že si jej budete péct tu a tam opakovaně. Pokud nemáte zavařené meruňky, dají se použít i broskve nebo jiné ovoce.

Zajímavý vzhled zajišťuje bílé a tmavé těsto, oranžové meruňky a jemný krém. Nahoru můžete buď jen nastrouhat čokoládu, udělat posyp kakaem nebo udělat čokoládovou polevu. Pojďme se ale podívat na celý postup.

Co je potřeba

Potřebovat budete běžně dostupné suroviny a náklady se pohybují kolem 150 – 200 Kč, podle toho, zda máte zavařené meruňky z vlastní úrody, nebo je musíte kupovat. Připravte si tedy na těsto:

  • 350 g Hery nebo másla
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g mletého cukru
  • 6 vajíček
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 – 3 polévkové lžíce kakaa

Na krém:

  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 720 ml zavařenina meruněk, případně broskví
  • Vanilkový puding (1 balení, prášek)
  • Kousek čokolády k nastrouhání

Postup

Začneme těstem. Nejdříve necháme rozpustit tuk. Pak oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme mixerem tuhý sníh. Můžeme do bílků přidat špetku soli, sníh pak lépe drží.

Rozpuštěný tuk zašleháme s cukrem a postupně vešleháváme i žloutky. Pak s citem vmícháme mouku, do níž přimícháme prášek do pečiva. Nakonec jemně, aby co nejméně slehnul, vmícháme tuhý sníh z bílků.

Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo krupicí, nebo použijeme pečicí papír. Půlku těsta vlijeme na plech. Do druhé poloviny těsta přidáme kakao a 2 lžíce sladké šťávy z kompotu, promícháme a rozetřeme na světlé těsto na plechu. Pak nahoru poklademe meruňky rozkrojené na poloviny nebo lépe na čtvrtky, aby vyšly nahusto na celý plech. Řezaná strana ovoce je nahoře, takže na ni vidíme, poté, co ji položíme na těsto.

Těsto pečeme asi 20 minut v troubě o teplotě 220°C.

Krém připravíme tak, že do šťávy z kompotu nalijeme vodu tak, aby jí bylo 0,5l. 4 dcl dáme do kastrůlku vařit a do zbytku rozmícháme pudink. Uvaříme pudink a pak jej necháme za občasného promíchání ochladit. Pak mixérem vyšleháme cukr s máslem. Až je hmota hladká, po malých částech zašleháme pudink.

Nakonec krém rozetřeme na upečený korpus s ovocem a posypeme ho nastrouhanou čokoládou, příp. uděláme z čokolády na vaření a kousku tuku polevu, kterou moučník polejeme buď celý, nebo na něj uděláme čokoládovou polevou ledabylé čáry, cákance.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.