Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zákusek s marcipánem, hruškou a sladkou glazurou | recept

Jak upéct zákusek s marcipánem, hruškou a sladkou glazurou | recept

Podzimní pečení bezpochyby rozzáří i tento sladký linecký zákusek plný zralých hrušek. Ty se v kontextu se sladkou marcipánovou vrstvou a lesklou marmeládovou glazurou stanou lahodně sladkým podzimním skvostem se zářivě lesklým povrchem.

Co je potřeba

Sladký linecký zákusek plný marcipánu a zralých hrušek upečete s tímto množstvím na plechu velikém 30×40 cm

Na linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr

Na lesklou marmeládovou glazuru:  

  • 250 g meruňkové marmelády
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 5 lžic rumu

Navíc:

  • 200 g marcipánu
  • 5–6 zralých hrušek
1

Linecké těsto připravené dle uvedených surovin není nikterak sladké, a proto je ideálním základem pro tento jinak sladký zákusek. A právě lineckým těstem přípravu sladkého zákusku začněte. V míse nejprve propracujte mouku, povolené máslo, žloutky i oba cukry a vzniklým měkkým, tvárným těstem vyložte plech s pečicím papírem.

vypracování lineckého těsta
2

Nyní vymíchejte směs na marmeládovou glazuru, která v závěru zákusek rozzáří lesklým povrchem a v průběhu zpestří jeho jednotlivé vrstvy. V misce na ni jednoduše promíchejte sladkou meruňkovou marmeládu s citronovou šťávou a rumem.

promíchání surovin na marmeládovou glazuru
3

Poměrnou částí sladce laděné marmeládové směsi potřete linecké těsto připravené na plechu.

nanesení části marmeládové směsi na linecké těsto v plechu
4

Na linecké těsto s marmeládovou směsí následně nastrouhejte sladký marcipán.

nastrouhání marcipánu
5

Marcipánovou vrstvu ozdobte očištěnými a oloupanými hruškami nakrájenými na slabší plátky.

rozmístění nakrájených zralých hrušek
6

Před vložením koláče do trouby jeho povrch potřete další poměrnou částí sladké marmeládové směsi, respektive glazury a teprve poté dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Pečte přibližně 50 minut.

potření hrušek marmeládovou směsí před pečením
7

Po vytažení koláče z trouby jej ještě horký potřete zbylou částí marmeládové glazury. Právě tato vrstva se v průběhu chladnutí zaslouží o zářivě lesklý povrch tohoto sladkého zákusku plného marcipánu a zralých hrušek.

závěrečné nanesení marmeládové směsi po upečení zákusku

Tipy

  • Pokud je marcipán měkčí konzistence, a obtížně by se strouhal, můžete jej vyválet na plát a na linecké těsto s marmeládovou směsi jednoduše položit.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.