Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct zákusek Sloní oko | recept

Zákusek sloní oko | recept. Sloní oko je trochu netradiční druh rolády. Kakaový korpus s ořechovým krémem a banánem dokáže na talířku vykouzlit vynikající zákusek k nedělní kávě nebo na nějakou slavnostní příležitost. Zákusek sloní oko je lehký, lahodný a zajímavý pro kombinaci chutí. Jak úpéct zákusek sloní oko? Poradí vám můj následující recept.

Co je potřeba

Roládový korpus:

  • 100 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 5 ks vajec
  • 25 g kakaa

Krém:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g mléka
  • 250 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Poleva:

  • 150 g hořké čokolády + 50 g ztuženého tuku 3 banány
1

Jako první si upečeme korpus. Nejprve si vyšleháme žloutky s 1/3 cukru. Pak vyšleháme bílky se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme. Zlehka do nich vmícháme mouku s kakaem. Hmotu rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Papír z upečeného korpusu nesundáváme.

2

V dalším kroku si připravíme krém. Navážené množství ořechů přelijeme horkým mlékem a necháme vychladnout. V jiné míse vyšleháme rozpuštěné máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Následně k vyšlehanému máslu přidáme vychladlé (spařené) ořechy s mlékem. Vzniklou máslovo-ořechovou směs vyšleháme.

3

Vychladlý korpus potřeme rovnoměrně krémem. Přesně v půlce korpusu pokládáme banány. Banány pokládáme vcelku viz. ilustrační fotografie. Je důležité, aby banány byly vcelku, abychom dokázali vytvořit požadovaný tvar. Korpus budeme přes banány přehýbat, abychom získali tvar slzy připomínající sloní oko.

4

Plát korpusu přehneme přes banány tak, aby na řezu vznikl tvar slzy. Korpus přehýbáme opatrně, aby se nám nepotrhal. Přehnutý korpus opatrně sundáme z pečicího papíru. Umístíme na tác nebo plech, na kterém bude roláda chladnout. Vrchní část rolády potřeme čokoládovou polevou.

5

Roládu umístíme do lednice a necháme alespoň po dobu 2 hodin vychladnout. Roládu krájíme horkým nožem na plátky. Přeji dobrou chut!

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.