Závin s kapustou a uzeným tofu | recept. Slaný závin může posloužit jako svačina či lehký oběd, můžete jej však využít i pro slavnostnější chvíle. Masových i bezmasých variant na závin existuje celá řada. V našem článku naleznete recept na trochu netradičnější závin plněný kapustou a uzeným tofu.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
250 g hladké špaldové mouky
1/2 kostky čerstvého droždí
1 lžička soli
1 lžíce třtinového cukru
120 ml vlažné vody
2 lžíce rostlinného oleje
Na náplň budeme potřebovat:
2 lžíce olivového oleje
1 malou cibuli
2 stroužky česneku
300 g vařené kapusty
200 g uzeného tofu
2 vejce
sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky
rozehřáté máslo nebo vejce na pomazání
1
V míse smícháme rozdrobené droždí, třtinový cukr a 3 lžíce špaldové mouky, vše zalijeme 50 ml vlažné vody a necháme pod utěrkou vzejít kvásek. Následně jej smícháme se zbylou vodou, rostlinným olejem a moukou a také se lžičkou soli. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě.
2
Mezitím připravíme následujícím způsobem náplň: Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Posléze přidáme na kostky nakrájené tofu a opečeme jej ze všech stran.
3
Nakonec vmícháme překrájenou vařenou kapustu a vejce. Vejce krátce osmažíme a směs ochutíme solí, pepřem a bylinkami. Před plněním závinu ji necháme vychladnout.
4
Z vykynutého těsta vyválíme 2 nepříliš tenké pláty těsta, každý naplníme polovinou připravené směsi a zavineme. Záviny umístíme na plech vyložený pečicím papírem, propícháme je vidličkou a pomažeme rozšlehaným vejcem či rozpuštěným máslem.
5
Závin s kapustou a uzeným tofu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba půl hodiny. Před podáváním jej necháme chvilku zchladnout. Skvěle chutná i studený.
Tipy
Náplň je možné promixovat, poté můžete těsto vyválet tenčí (kostky tofu by mohly tenké těsto potrhat).
Bezmasý segedínský guláš | recept. Pokud nejíte maso nebo si případně jen chcete dopřát chutné jídlo bez masa, které spousta lidí v dnešní době konzum…
Jak připravit zeleninové karbanátky | recept. Maso by se určitě nemělo jíst každý den. Pokud máte ve spíži pouze zbytky zeleniny, máme pro Vás tip. Zk…
Diskuze k článku